Italija od Crne Gore tražila da prihvati migrante?

Prema navodima italijanskih medija, ali i irskog “Žurnala”, Crna Gora i Srbija za sada razmatraju da li da prihvate migrante, a dok je Irska pristala da prihvati do 25 migranata sa broda “Dikjoti”. Migranti će do upućivanja u druge države biti smješteni u jednoj od katoličkih crkava na Siciliji
146 pregleda 10 komentar(a)
Italija, migranti, Foto: Reuters
Italija, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2018. 10:15h

Zvaničnici iz Italije tražili su od Crne Gore da primi dio migranata koji su se u nedjelju iskrcali u jednoj od sicilijanskih luka nakon što su ih italijanske vlasti nekoliko dana zadržale na brodu kojim su došli u tu državu, prenose italijanski mediji.

Tamošnji mediji navode da je zamjenik premijera, iz desničarske Lige, Mateo Salvini zahvalio Albaniji koja je izrazila spremnost da preuzme 20 od oko 140 migranata koji su danima bili zatočeni na brodu “Dikjoti”, ali i da je zvanični Rim navodno kontaktirao druge države iz ovog dijela Evrope, Crnu Goru i Srbiju, tražeći od njih da preuzmu dio migranata.

Prema navodima italijanskih medija, ali i irskog “Žurnala”, Crna Gora i Srbija za sada razmatraju da li da prihvate migrante, a dok je Irska pristala da prihvati do 25 migranata sa broda “Dikjoti”. Migranti će do upućivanja u druge države biti smješteni u jednoj od katoličkih crkava na Siciliji.

Crnogorsku granicu sa Albanijom odnedavno, prvi put u posljednjih 15 fodina, sa ciljem sprečavanja nelegalnih prelazaka, čuvaju mješovite patrole vojske, odnosno pješadijskog voda i policije, a iz Ministarstva odbrane naveli su da su pripadnici vojske angažovani na osnovu odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Načelnik Odsjeka za nadzor državne granice Vojislav Dragović ranije je izjavio da na dnevnom nivou granicu između Crne Gore i Albanije pokša da pređe oko 15 do 20 migranata. On je za Slobodnu Evropu kazao da su zajedničke patrole vojske i policije dale rezultate, jer je prije uključivanja pješadije broj migranta na granici bio znatno veći. Dragović je naveo i da je 2100 lica vraćeno sa granice.

Ranije je premijer Duško Marković najavio da bi karaula na granici između Albanije i Crne Gore mogla biti pretvorena u prihvatni centar za migrante. Vlada je tokom juna usvojila i predlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Fronteksom, agencijom koju je 2016. zbog migrantske krize osnovala Evropska komisija (EK), a čiji bi agenti zajedno sa crnogorskim graničarima upravljali i obezbjeđivali granicu u slučaju velikog priliva migranata.

Bonus video: