"Golden Odyssey" uplovio u svoj novi dom u Tivtu

Zanimljivost ovog broda je ogromni akvarijum sa malim dijelom tropskog koralnog grebena i njegove flore i faune
251 pregleda 1 komentar(a)
Golden Odyssey, Foto: Siniša Luković
Golden Odyssey, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.06.2014. 14:20h

Reprezentativna 80-metarska motorna super- jahta „Golden Odyssey“, pod zastavom Bermuda, uplovila je danas u Tivat gdje će taj brod ubuduće imati svoju matičnu luku.

Za „Golden Odyssey“ rezervisan je vez A12 na mulu 1 elitnog tivatskog nautičkog centra Porto Montenegro, a uskoro će se ovoj jahti pridružiti i preostala dva plovila koja sa njom čine čuvenu „Zlatnu flotu“ (Golden Fleet).

Pored najveće – „Golden Odyssey“ koja je „zastavni brod“, u „Zlatnoj floti“ su i jahta “Golden Shadow” od 67 metara sa ukrcanim hidroplanom nazvanim “Golden Eye” i jahta “Golden Osprey”duga 30 metara. Ti brodovi će uskoro biti preseljeni u Porto Montenegro iz njihove trenutne matične luke u Nici u Francuskoj.“Golden Fleet” je kompanija pod kontrolom saudijskog kapitala, a brodovi koji je čine daju se kako u klasični, tako i u posebne čartere sa naučno-istraživačkom misijom.

Tako su jahte “Golden Fleet-a” nerijetko bile baza iz koje su vršena različita naučna ispitivanja mora i podmorja na lokacijama širm svijeta, a često su korištene i za snimanje čuvenih dokumentaraca u produkciji “National Geographic-a”.

Jedan od čelnih ljudi kompanije “Golden Fleet” je britanski biznismen Ronald Gibs koji inače, posjeduje stan u Porto Montenegru.“Golden Fleet” je 2012 sa Porto Montenegrom potpisao ugovor o dugoročnoj saradnji po kome će sva tri njihova luksuzna broda iz njihove dosadašnje baze u Nivci u Francuskoj, od septembra ove godine biti trajno preseljena u Porto Montenegro.

Ta marina i grad Tivat u narednih 30 godina biće tzv.homeport, odnosno matična luka za luksuzne jahte saudijske kompanije, a prva je juče u svoj novi dom stigla najveća – 80-metarska jahta “Golden Odyssey”.

Zanimljivost ovog broda je ogromni akvarijum sa malim dijelom tropskog koralnog grebena i njegove flore i faune, a koji se proteže kroz visinu čak dvije palube i ima stakleni vrh koji je ujedno i dno otvorenog bazena na posljednjoj palubi jahte.

“Golden Odyssey” na pramcu na podvodnom dijelu, ima prozore kroz koje putnici broda mogu posmatrati delfine dok se ovi “voze” na pramčanom valu broda u plovidbi.

Bonus video: