U redu za upis u vrtiće se čeka satima

http://www.vijesti.me/vijesti/mladici-kotoru-gurnuli-stranca-more-nisam-ovo-dozivio-nigdje-svijetu-clanak-217988
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2014. 20:09h

Sugrađanin Gojko Janić ni juče nije uspio da upiše svoje dijete u vrtić, iako je, tvrdi, u proteklih nekoliko dana čak tri puta dolazio s namjerom da to učini.

Janić je otišao neobavljena posla, jer je, kako je i predviđeno, u 13 časova zatvoren šalter za prijem stranaka.

“Doći ću opet sjutra sa istom namjerom i nadam se da će se upornost isplatiti”, kazao je Janić.

Razočarani roditelji tvrde da satima čekaju u redu ispred šaltera vrtića “Đina Vrbica” koji se nalazi na Zabjelu, kako bi predali dokumenta za upis, pa nijesu rijetkost ni verbalni sukobi...

Zbog svega toga juče je uvedena praksa po kojoj roditelji na šalteru uzimaju redni broj, kako bi bar orijentaciono mogli da znaju kada će doći na red.

Portparolka Javno predškolske ustanove “Đina Vrbica” Dejana Prelević saopštila je da je do sada prijavljeno 3.240 djece i da su na listi čekanja djeca čiji roditelji nijesu priložili potpunu dokumentaciju.

“Nekompletna dokumentacija podrazumijeva da nedostaje potvrda o zaposlenju jednog ili oba roditelja, izvod iz matične knjige rođenih za djecu koja se upisuju prvi put, potvrda o materijalnom obezbjeđenju za porodicu, dokaz da je roditelj samohran i slično”, pojasnila je Prelević.

Ona je naglasila da im se roditelji obraćaju sa molbama ili žalbama da se razmotri mogućnost upisa djece koja nijesu primljena.

Prelević je kazala da će to biti moguće s obzirom na praksu iz ranijih godina, kada pojedini roditelji koji su prijavili djecu nijesu zaključili ugovore.

Prijavljenih za „trećinu više” od kapaciteta

Na portalu roditelji.me objavljeno je da je na konkurse za upis prijavljeno za više od 35 odsto djece u odnosu na kapacitete vrtića. Naglasili su da je JPU "Ljubica Popović" raspisala konkurs za 2.316. djece, dok je na objavljenim listama 3144.

Tvrde da su primiljena sva djeca čiji su roditelji blagovremeno podnijeli prijavu. “Vijesti” juče nijesu uspjele da provjere tu informaciju u upravi JPU “Ljubica Popović”.

Bonus video: