"Želimo da pucamo od zdravlja": Simbolični pohod na Borova brda

Pohodom su, kako su poručili, željeli da pošalju poruku o neophodnosti rekultivacije rudokopa u Župi, veće brige za životnom sredinom, ali i neophodnosti zajedničkog djelovanja ka stvaranju bolje Župe
130 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2018. 09:30h

Simboličnim pohodom na Borova brda, u nikšićkoj Župi, NVO „Župa u srcu“ obilježila je desetogodišnjicu velikog skupa Župljanja protiv uništavanja naoružanja na tom lokalitetu. Pohodom su, kako su poručili iz te NVO, željeli da pošalju poruku o neophodnosti rekultivacije rudokopa u Župi, veće brige za životnom sredinom, ali i neophodnosti zajedničkog djelovanja ka stvaranju bolje Župe.

“Na današnji dan prije deset godina, u Župi je pobijedio razum, želja za očuvanjem svog mjesta, pobijedio je život. Župljani su, bez obzira na sve razlike, poručili svima da je svoje mjesto, svoje ognjište svetinja i da ne postoji ništa što bi moglo da nadomjesti njihovu želju da Župa opstane i ostane jedan od najljepših kutaka na zemaljskoj kugli”, poručio je predsjednik Mjesne zajednice Dragoljub Radulović.

Župljani su tada bili složni i upravo slogom pokazali da ne žele da njihov kraj bude poligon za uništavanje oružja već mjesto razvoja i napretka koje će kao primjer poslužiti svima.

“Da bi se ovo desilo moramo svi zajedno, kao prije deset godina, uprijeti i svima pokazati da Župa mora i može naprijed. U ovom našem naumu očekujemo punu podršku rukovodstva Opštine Nikšić i Vlade, jer je Župa kroz decenije unazad mnogo dala svima”, smatra Radulović.

Kako je kazao vjeruje da su prije deset godina utrli put boljoj Župi, Župi u kojoj će se ostajati, a ne odlaziti.

“Apelujemo na sve državne institucije da počnu rešavanje pitanja napuštenih rudokopa u Župi nikšićkoj, kao i da se sadašnji i budući koncesionari uvedu u zakonske okvire i privole da ispoštuju sve ono našto ih zakon obavezuje, posebno imajući u vidu činjenicu da će ovakav odnos prema napuštenim rudokopima biti veliki kamen spoticanja na putu Crne Gore ka EU. Bićemo tu da svakodnevno opominjemo i ukazujemo na sve što se kosi sa zakonskom procedurom”, poručio je Radulović.

Galerija

Bonus video: