Usvojen Predlog zakona o upravnom postupku

"Došli smo do teksta koji je kvalitetniji od prethodnog i koji bi trebalo da unaprijedi komunikaciju države, odnosno njenih organa i građana"
85 pregleda 1 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2014. 16:22h

Zakon o upravnom postupku, čiji je predlog danas usvojila Vlada, omogućiće građanima kvalitetniju, bržu i efikasniju komunikaciju sa državnim organima, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

On je novinarima nakon sjednice Vlade rekao da je ekspertska Radna geupa, koju je formiralo Ministarstvo, dugo radila na predlogu tog akta.

"Došli smo do teksta koji je kvalitetniji od prethodnog i koji bi trebalo da unaprijedi komunikaciju države, odnosno njenih organa i građana", kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, novina u predloženom zakonu je da drugostepeni organ u upravnom postupku neće moći da bira, nego će morati da odlučuje o meritumu.

Konjević je kazao da će ta novina ubrzati procese i administraciju učiniti efikasnijom.

Ministarstvo pravde je, kako je naveo, u saradnji sa resorom unutrašnjih poslova, preuzelo obavezu da uradi novi zakon o upravnom sporu, pojašnjavjući da bi taj akt trebalo da ispravi određena rješenja koja su prisutna u novom Predlogu zakona u upravnom postupku.

"Želja ministarstava je da upravne postupke učine efikasnijim, a samim tim i bržim", rekao je Konjević.

On je naveo da je Vlada usvojila i Izvještaj o vođenju pregovora na pripremama za zaključivanje ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) sa Predlogom ugovora.

Konjević je kazao da je Komisija, koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo u martu prošle godine, po pitanju razgraničenja sa susjedima, završila svoj posao u komunikaciji sa organima BiH.

"Ovo će da bude prvi ugovor o državnoj granici između bivših jugoslovenskih republika, koje su danas međunarodno priznati subjekti", naglasio je Konjević.

Potpisivanje sporazuma o državnoj granici je, kako je dodao, iskaz dobrosusjedskih odnosa.

Konjević je rekao da se nada da će Ministarstvo tokom ove godine završiti pregovore sa Kosovom o granici, koji su u finalnoj fazi.

Konjević je rekao da je Vlada usvojila i Informaciju u vezi sa obezbjeđivanjem 180 hiljada EUR neophodnih za ljetnju turističku sezonu.

Na pitanje novinara u kojoj fazi je inicijativa o promjeni radnog vremena državnih službenika, Konjević je rekao da je poslao dopis svim ministrima i dao im rok od 15 dana da se njihovi službenici izjasne da li žele da radno vrijeme bude od sedam do 15, ili od osam do 16 sati.

"Ja bih nakon toga, ukoliko njihovo opredjeljenje bude takvo, kroz odgovarajuće procedure uputio Vladi predlog, shodno tim alternativama", dodao je Konjević.

Bonus video: