Sindikat medija: Poslodavce koji krše prava prijaviti inspekciji

"Ohrabrujemo kolege da pišu o kršenjima radnih prava zaposlenih u medijima", piše u saopštenju Sindikata
0 komentar(a)
Sindikat medija, protest, novinari, Foto: Boris Pejović
Sindikat medija, protest, novinari, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2014. 14:15h

Sindikat medija Crne Gore oštro osuđuje svako kršenje prava iz radnog odnosa i poziva zaposlene u medijima da prijavljuju poslodavce inspekciji rada i drugim državnim organima zaduženim za sprovođenje zakona. Sindikat medija svim kolegama, koji su članovi asocijacije, nudi besplatnu pravnu pomoć za ostvarivanje prava iz radnih odnosa.

"Situacija u kojoj su se našle kolege koje su otpuštene iz dnevnika Dan, nije pojedinačni slučaj, već pravilo kojeg se pridržavaju mnogi poslodavci u medijskom sektoru. To potvrđuje i sve veći broj radnih sporova sa kojima se suočavaju. Zbog toga pozivamo inspekcijske službe da pojačaju kontrole medija i u skladu sa zakonom sankcionišu one poslodavce koji krše zakon", navodi se u saopštenju predsjednice Sindikata medija Marijane Camović.

Ročišta po osnovu tužbi koje su pokrenuli radnici "Dana" počinju već od ponedjeljka i oni traže da budu vraćeni na rad, da im se uplati penzijski staž, prekovremeni sati, topli obroci, regresi kao i dani kada su radili tokom praznika. Sindikat medija će, kako je najavljeno, pratiti te procese.

"Podsjećamo da je do njih došlo tek nakon propalih direktnih pregovora sa poslodavcem i nakon neuspjele medijacije pri Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova. Dakle, kada je sud ostao jedina opcija. Podsjećamo i da gotovo nema medija u Crnoj Gori koji nema i izgubljene i aktivne radne sporove", piše u saopštenju.

Dodaje se:

"Ohrabrujemo kolege da pišu o kršenjima radnih prava zaposlenih u medijima, jer izvještavanje o ponižavajućem odnosu poslodavaca prema medijskim radnicima ne bi trebalo miješati sa esnafskom solidarnošću. Svjedoci smo da mediji svakodnevno izvještavaju o radnicima, njihovim pravima, lošem položaju, dugovanjima, teškom životu, ali i da je zanemarljiv broj tekstova o položaju zaposlenih u medijima."

Bonus video: