Kraj čekanju na šalterima?

Državni organi, među kojima su i lokalni, javna preduzeća i oni iz pravosunde sfere, plaćaće visoke kazne ukoliko ne budu poštovali zakon
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2014. 11:33h

Građanima Crne Gore bi u bliskoj budućnosti stajanje na šalterima trebalo da bude samo ružna uspomena. U Skupštini je u proceduri Zakon o elektronskoj upravi koji će im omogućavati da se registruju na portal javne uprave i na taj način obavljaju sve administrativne poslove.

Svoje predmete, kako je u parlamentu rekla u obrazloženju predloga tog zakona sekretarka Ministarstva za informaciono društvo Sandra Veličković, oni će moći da prate preko portala.

Državni organi, među kojima su i lokalni, javna preduzeća i oni iz pravosunde sfere, plaćaće visoke kazne ukoliko ne budu poštovali zakon.

Predviđena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura ako se odbije elektronski zahtjev građana ili se ne odgovori na njega, ali i u drugim slulajevima nepoštovanja zakona.

Njime je predviđena i razmjena podataka između državnih organa u elektronskoj formi, ali će to biti moguće tek nakon dvije godine.

Poslanici opozicije najavili su da će podržati usvajanje zakona. Milutin Đukanović(DF) rekao je da su „konačno dobili smisleni zakon od strane Vlade,koji će podržati i pratiti njegovu primjenu jer će on rastereiti adminsitarciju i pobošljati pružanje usluga građanima“.

Azra Jasavić (Pozitivna Crna Gora) pohvalila je predlog propisa jer će on poboljšati otvorenost i transparentnost državne uprave, kao i prava i sloboda građana za pristup upravi.

„Da se konačno smanje nehumani redovi ispred šaltera državnih organa,“ rekla je ona.

Bonus video: