Bulatović: Nismo pravna država, zato ne možemo u red sa Francuskom i Njemačkom

Bulatović je ponovio da ne podržava članstvo u NATO, ali da razumije da je to politika Vlade
32 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.06.2014. 11:50h

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić očekuje da Crna Gora na samitu u Velsu postane NATO članica ako o tome bude riječi.

Međutim, poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović tvrdi da Crna Gora nije pravna država i ne može biti u redu sa Francuskom i Njemačkom.

“Ako se države članice NATO opredele da proširenje bude na dnevnom redu samita u Velsu Crna Gora će biti u prilici da bude pozitivno ocijenjena. Odluka o tome je na NATO članicama, a mi smo uradili više nego dovoljno da pokažemo da znamo šta je suština,” rekla je ministarka tokom skupštinske rasprave o Predlogu Izmjena zakona o Vojsci Crne Gore.

Pejanović, kako je rekla, lično misli da je u tom sektoru napravljen veliki napredak od referendum o državnoj nezavisnosti. ”Očekujem da se na Samitu to prepozna”, rekla je.

Izmjenama zakona o Vojsci predviđen je nastavak reformi i preciznije regulisanje statusa zaposlenih.

Odgovarajući na pitanje Borivoja Banovića (SDP) da li je tačno da je stanje u Vojsci loše, ona je rekla da to nije istina navodeći da se o tome svakodnevno mogu uvjeriti oni sa kojima rade,od međunarodnih organizacija do NVO sektora.

Rasprava o Vojsci otvorila je i stare teme, pa je poslanik Bošnjačke stranke i portpredsjednik Parlamenta Suljo Mustafić rekao da je ona bila dio agresorskih snaga Vojske Jugoslavije, zbog čega je protestvovao poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović navodeći da to nije tačno. Tvrdnju Mustafića podržao je i poslanik DPS Husnija Šabović.

„To je teška optužba sa stola predsedavajućeg.Vojska Jugoslavije nikada nije bila agresorska, iako smo prošli ružno i teško vrijeme,“rekao je Kaluđerović, prozivajući ministarku da reaguje, ali je ona to ignorisala.

Bulatović je ponovio da ne podržava članstvo u NATO, ali da razumije da je to politika Vlade.

„Ali ovdje je riječ o duplim standardima jer se NATO snage upotrebljavaju za sprečavanje separatizma, što to Vojsci Jugoslavije nije dozvoljeno na Kosovu,“ doda je on.

Bonus video: