Razlozi za zatvaranje garaže u Budvi: Uvijek bude novac, samo mu tepaju

Lokalna uprava i porodica Rafailović u sezoni vode pravnu bitku o naknadi za uzeto zemljište
128 pregleda 3 komentar(a)
garaža, Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
garaža, Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.06.2014. 18:30h

Jedini razlog zbog koga je Opština prinuđena da garažu u Rafailovićima zapečati je taj što predstavnici porodice Rafailović, kojoj nije isplaćena naknada za uzurpirani dio parcele od 79 kvadrata, još nijesu postigli dogovor oko cijene.

Iako su mještani ponovo juče protestovali te pozvali gradonačelnika da ih hitno primi, nezadovoljni odlukom Opštine da zapečati garažu, i ostavi cijelo naselje bez prijeko potrebnih 350 parking mjesta, iz lokalne uprave stigao je ekspresan odgovor i pojašnjenje šta ih je stvarno navelo na takav potez.

Sporno je 79 kvadrata, koje je Opštine spremna da isplati porodici po 650 eura po m2, ali oni to ne prihvataju.

Spor se vodi na sudu jer je Opština prije sedam godina kada je gradila garažu, mimo odobrenja ušla u parcelu porodice Rafailović.

"Pozivamo sve mještane Rafailovića i njihove goste koji još nisu uklonili vozila i plovne objekte iz garaže da to učine u što kraćem roku, da bi se pristupilo rješavanju preostalih imovinskih pitanja i pribavljanju upotrebne dozvole. “Parking servis” u sadašnjim okolnostima ne želi da snosi bilo kakve posljedice zbog eventualnih oštećenja vozila, s obzirom na to da garaža zvanično još nije puštena u rad“, saopšteno je juče iz Opštine.

Dodaje se da gradska vlast i preduzeća čiji je ona osnivač nisu adresa na koju treba usmjeriti bijes i srdžbu zbog parkinga.

„Podaci Sekretarijata za pravnu zaštitu nedvosmisleno pokazuju da je za potrebe izgradnje garaže bilo potrebno izuzeti 1551 kvadrat. Opština je imovinski riješila 1472 kvadrata, od čega je isplatila naknadu za 1271 m2, dok je za preostali dio postigla saglasnost sa vlasnicima zemljišta. Radi konačnog rješavanja izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje garaže potrebno je regulisati imovinsko pravne odnose za katastarsku parcelu površine 79 kvadrata u svojini Vjere, Toma i Djura Rafailovića. Vlasnici su dva puta bili pozivani u Sekretarijat za pravnu zaštitu radi postizanja Sporazuma o naknadi po ponuđenoj cijeni od 650 eura na koju nisu htjeli da pristanu. Pokrenuli su sudski postupak u kojem je vještak Zoran Filipović zemljište procijenio na 450 eura, pri čemu je ostao i nakon prigovora tužioca“, saopštili su iz Opštine.

Dodaje se da su Rafailovići početkom aprila, nezadovoljni cijenom, preinačili tužbu i zatražili uklanjanje garaže.

„Advokat stranaka u postupku je u izjavi na zapisnik pred Sekretarijatom za zaštitu imovine 19. maja izjavila da ne može da se izjasni na još jednom ponuđenu cijenu iz Opštine od 650 eura dok se ne okonča postupak uklanjanja objekta pred sudom.

Iz “Parking servisa”, saopštili su juče da to preduzeće nema ingerencije i nije nadležno da donosi bilo kakve odluke u vezi raspolaganja garažom.

Mještani, njih oko 15, okupili su se juče još jednom pozivajući Opštinu da odustane od svoje namjere da pečatira garažu i zabrani parkiranje.

„Garaža je izgrađena prije sedam godina i nije se imalo vremena, niti znanja, da se ona privede namjeni. Garaža je potrebna ovom mjestu, ne ona nego da ih je dvije malo je. Ovo obavještenje koje su postavili da se uklone vozila, samo govori o neznanju i neodgovnorsti opštinskih službi. Kome može pasti na pamet da na početkus ezone blokira garažu. Ukoliko Opština istraje da je pečatira, i za to imamo rješenje. Branićemo ono za šta smo dali pare. Ovo su naše pare od komunalija, od kojih je izgrađena ova garaža“, kazao je Niko Kaluđerović.

Bonus video: