Nadležni ne daju pet para za akvadukt iz 16. vijeka

Poznati građanski aktivista i borac za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Mirsad-Mirza Kurgaš apelovao je nedavno da se zaštiti jedan od tri najveća i najočuvanija akvadukta u bivšoj Jugoslaviji, uz Dioklecijanov pored Splita i skopski
481 pregleda 7 komentar(a)
Akvadukt, Stari Bar, Foto: Radomir Petrić
Akvadukt, Stari Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 29.08.2018. 06:02h

Vodovodne cijevi akvadukta iz 16. vijeka u Starom Baru i kamene ploče još nijesu popravljene uprkos apelima boraca za zaštitu kulturnog blaga, nakon što su popucale pretprošle zime od ekstremno niskih temperatura.

Poznati građanski aktivista i borac za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Mirsad-Mirza Kurgaš apelovao je nedavno da se zaštiti jedan od tri najveća i najočuvanija akvadukta u bivšoj Jugoslaviji, uz Dioklecijanov pored Splita i skopski.

Kurgaš kaže da je rezigniran što niko nije preduzeo ništa, sem što je saslušan u policiji kao izvršni direktor NVO “Broj 19” ispred koje je reagovao zbog oštećenja. Inspektori su se navodno intersovali ko su Kurgašu izvori informacije o tome da je akvadukt oštećen.

On podsjeća da su “prema raspoloživim informacijama”, radnici barskog Vodovoda zatvorili ventile na cijevima u akvaduktu i da nema dovoda vode u Stari grad.

“Početkom godine je počela restauracija crkve Svete Katarine unutar starobarske tvrđave. Kako je onemogućen dotok vode u tvrđavu, radnici se snalaze tako što pumpama izvlače vodu iz starih bistijerni. Ističem da su blizu ulazne kapije u Stari grad postavljeni panoi sa informacijama o realizovanim projektima izgradnje ulične rasvjete i vodovodne mreže. Kada vidite da je za vodovodnu mrežu utrošeno blizu 60 000 dolara, shvatite do koje mjere su ovdašnji pojedinci i institucije neodgovorni i bezobzirni”, rekao je Kurgaš “Vijestima”.

Ocijenio je da je potrebno hitno identifikovati odgovorne za devastaciju akvadukta i pozvao nadležne da pristupe opravci prije jesenjih kiša, kao i da se popravi i stavi u funkciju i vodovodna mreža unutar Starog grada.

“Neshvatljivo je zašto se oko ovoga ne oglašavaju ni oni koji gazduju kulturnim dobrom starobarske tvrđave, ni oni u čijoj je nadležnosti održavanje vodovodne i kanalizacione mreže. Nema reakcija ni nekog od brojnih nevladinih udruženja. Možda nova rukovodeća garnitura lokalne samouprave bude imala više sluha i konačno preduzme nešto”.

Barski kameni akvadukt je dio zadužbine prvog barskog vakufa Zejnel-bega Haverića, koji je sagradio vodovod od Mukovala do tvrđave u Starom Baru i u tu svrhu uvakufio 1000 stabala maslina za njegovo održavanje.

Služio je za dopremanje vode sa podrumijskog izvora udaljenog oko tri kilometra od starog grada Bara, a ima 17 kamenih lukova različite širine i visine, sa 17 masivnih kamenih stubova.

Bonus video: