U podgoričkim autobusima kao u rerni: Nakon vožnje i vreli asfalt prija

Iako se putnici žale na nesnosnu vrućinu, autoprevoznici tvrde da nijesu razmatrali mogućnost nabavke autobusa sa klimom
29 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2014. 15:01h

I izlazak na vreli asfalt predstavlja osvježenje za građane koji se voze na gradskim linijama u Podgorici, jer je u autobusima kao u rerni.

Klima-uređaja nema ni u jednom autobusu, a putnici su prinuđeni da se hlade lepezama, sveskama, ogledalima, novinama...

Uprkos tome, autoprevoznici ne razmišljaju o nabavci autobusa sa klima- uređajima, jer, tvrde, to ne bi bilo isplativo.

Reporteri "Vijesti" provozali su se juče na liniji 8, od Donje Gorice do Starog aerodroma.

U autobusu je bila grupa učenika Elektro škole, nekoliko starijih osoba, studenata, zaposlenih... - i svi su se žalili na nesnosnu vrućinu.

Đaci su kazali da jedva čekaju kraj školske godine, kako ne bi više morali da se “kuvaju”, a starija gospođa kratko je rekla: “Ne mogu ni da progovorim koliko je zagušljivo i vruće”.

Brišući maramicom znoj sa čela tokom cijelog puta, penzioner je rekao da visoke temperature najviše smetaju starijim i bolesnim, koji su zbog nedostatka novca za taksi često prinuđeni da se voze gradskim autobusima:

“I dalje ne vjerujem da u glavnom gradu nema klima u autobusima”.

Vlasnik “Montenegro prevoza Pejović” Danilo Pejović kazao je da uopšte nije razmišljao o tome.

“Zbog niske cijene karte, finansijski se ne bi isplatilo da uvedemo klimu”, pojasnio je Pejović, dodavši da bi u novim, klimatizovanim autobusima cijena vožnje “skočila” za barem pola eura.

Na jučerašnjih 35 stepeni u hladu i ko zna koliko u autobusu, vozač je kazao da radi osam sati i da se putnici svakodnevno žale na nesnosnu vrućinu.

„Ne isplati se, a skupo je i održavanje”

Šef saobraćaja u preduzeću “BLT” Janko Bulatović saopštio je da već posjeduju nekoliko klimatizovanih autobusa, ali da je servisiranje klima “skupo”.

Istakao je da je cijena klimatizovanih autobusa “prilično visoka” i da se prevoznicima još ne isplati da ih kupuju. Smatra da problem predstavlja i to što gradski autobusi često staju na stajalištima, pa se “putnici se ne mogu u potpunosti rashladiti kada se svaki čas otvaraju vrata”.

Galerija

Bonus video: