Stanković bi da bude VDT, Medenica za Vučkovića

Prijavili su se i bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Latković i advokat Dragoljub Strugar
80 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2014. 08:57h

Za mjesto vrhovnog državnog tužioca zasad je zainteresovano troje kandidata, od kojih nijedan nije konkurisao prilikom prvog pokušaja izbora VDT-a.

Na oglas, koji je otvoren do kraja ove sedmice, javili su se sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković, bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Latković i advokat i nekadašnji tužilac Dragoljub Strugar.

Nakon ustavnih promjena Latkoviću je prestao mandat u Ustavnom sudu. Latković je bio dugogodišnji sudija, a prije toga je bio savjetnik šefa države, ministar pravde i sudija Suda Srbije i Crne Gore.

Ivica Stanković je prije izbora u Vrhovni sud bio predsjednik Višeg suda. Njegovo ime pominjano je u kontekstu nezakonitog korišćenja mjera tajnog nadzora nad sudijama tog suda koje je naložila bivša specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Zbog objavljivanja te informacije u “Monitoru”, osuđen je novinar Petar Komnenić, a Radovićeva i tadašnja vrhovna državna tužiteljka Vesna Medenica su takvu informaciju negirale.

Ubrzo nakon što je Medenica preuzela mjesto predsjednika Vrhovnog suda, Stanković je izabran za sudiju tog suda. Njegovu pravničku stručnost kolege su mahom hvalile, iako je bilo i onih koji su smatrali drugačije.

Nakon što je Tužilački savjet donio odluku o raspisivanju drugog oglasa, aktuelni v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković nije odbio mogućnost svoje kandidature, kao prilikom raspisivanja prvog oglasa.

On je rekao da “ne bi bilo korektno da to najavljuje”, ostavljajući prostora ostalim kolegama da se jave. Krajem prošle godine, međutim, kazao je da ga ta funkcija ne interesuje.

Prema saznanjima “Vijesti”, Vesna Medenica ne gleda blaglonaklono na kandidaturu Stankovića jer navodno imaju sporove oko pojedinih predmeta organizovanog kriminala.

Stanković, ipak, ima podršku dijela uticajnih krugova bliskih DPS-u. Medenica bi na mjestu VDT-a radije vidjela sadašnjeg v. d. Veselina Vučkovića, koji je bio i njen zamjenik dok je bila na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva.

Ponovljeni oglas za VDT objavljen je 30. maja i otvoren je 15 dana. Za VDT se mogu prijaviti pravnici sa najmanje 15 godina radnog staža. Advokat Goran Rodić, koji je imao najviše glasova u prvom pokušaju izbora tužioca još se nije javljao na novi oglas.

Bonus video: