Mještani Botuna ogorčeni: Nadležni deponiju pomjerili na obalu Morače

“Mislili smo da će napokon tu lokaciju da srede i da maknu to ruglo. Međutim, kasnije smo vidjeli da su tu lokaciju očistili, ali da su sav taj otpad mašinama gurnuli na obalu rijeke, pedesetak metara dalje”, istakao je Vukčević
275 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2018. 05:55h

Mještani Botuna ogorčeni su na nadležne jer su građevinski i drugi otpad, koji je godinama deponovan na ulazu u to selo, pomjerili na obalu Morače i još više narušili životnu sredinu.

Zbog toga su iz Odbora za zaštitu životne sredine Botuna najavili krivičnu prijavu protiv nadležnih.

Mještanin Vojo Vukčević kazao je da su godinama pisali dopise nadležnima, da se građevinski otpad ne odlaže na toj lokaciji i da su se nedavno poradovali kada su vidjeli da mehanizacija radi na toj lokaciji.

JWPlayer video mesto

“Mislili smo da će napokon tu lokaciju da srede i da maknu to ruglo. Međutim, kasnije smo vidjeli da su tu lokaciju očistili, ali da su sav taj otpad mašinama gurnuli na obalu rijeke, pedesetak metara dalje”, istakao je Vukčević.

On je kazao da su na novoj deponiji formirani krateri, u koje neko može da upadne i strada.

Međutim, iz preduzeća “Čistoća” juče je saopšteno da je njihova mehanizacija prethodna dva dana bila angažovana na sanaciji nepropisno formiranog odlagališta u naselju Botun, a da su na zahtjev vlasnika obližnjeg imanja deponovali otpad.

“Na zahtjev vlasnika obližnjeg imanja, danas je dio građevinskog otpada i zemljanih iskopa deponovan na njegovom posjedu, radi popunjavanja odnosno ravnanja terena, dok je ostatak materijala sa nelegalne deponije u Botunu odvožen na odlagalište Mojanski krst”, naveli su iz “Čistoće”.

Istakli su da je njihova mehanizacija prethodna dva dana bila angažovana na sanaciji nepropisno formiranog odlagališta u naselju Botun.

“Sanacija ovakvih lokaliteta zahtijeva razvrstavanje otpada na licu mjesta, a juče je iz Botuna uklonjen komunalni otpad i odvezen na gradsku deponiju”, tvrde iz “Čistoće”.

Iz Odbora smatraju da je to samo nastavak devastacije životne sredine u njihovom selu.

“Okruženi smo zagađivačima prirode, od Kombinata aluminijuma, separacije za preradu šljunka, najava izgradnje novih postrojenja, sve to utiče na stanje životne sredine u Botunu, koja je prema nalazima stručnjaka devastirana do te mjere da ljudi ne mogu na imanjima ništa da uzgajaju, ni da piju vodu iz bunara”, istakli su iz Odbora.

Galerija

Bonus video: