UPRAVA REAGOVALA

Prijava protiv Amfilohija i MCP: Nelegalni radovi na manastiru Ostrog?

Glavni inspektor i stručni tim Uprave nakon obilaska manastira Ostrog, koji je kulturno dobro stavljeno pod zaštitu još od 1961. godine
271 pregleda 44 komentar(a)
Ostrog, Foto: Darko Bulatović
Ostrog, Foto: Darko Bulatović
Ažurirano: 10.06.2014. 13:05h

Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnijela je krivičnu prijavu osnovnom državnom tužiocu u Danilovgradu protiv Miropolije crnogorsko – primorske SPC i mitropolita Amfilohija, javlja Portal Analitika.

Kako Analitika javlja, prijava je podnijeta zbog nezakonitih intervencija na manastiru Ostrog.

Glavni inspektor i stručni tim Uprave nakon obilaska manastira Ostrog, koji je kulturno dobro stavljeno pod zaštitu još od 1961. godine, konstatovao je da se na Manastiru rade nezakonite građevinske intervencije i Gornjem i u Donjem manstiru.

Glavni inspektor i stručni tim su naveli da su posljednjih godina na manstiru Ostrog napravljene brojne intervencije za koje Uprava nije dala saglasnost, čime je MCP prekršila Zakon o zaštiti kulturnih dobara i zbog čega od nadležnog tužioca u Danilovgradu traži da protiv Mitropolije pokrene krivični postupak, kao i protiv mitropolita Amfilohija kao odgovornog lica.

„Na ulazu u portu Gornjeg manastira napravljena je trodjelna kapija obložena kamenim i mermernim pločama. Lijevo od ulazne kapije, a neposredno uz kamenu liticu, izgrađena je polukružna zasvedena niša koja je takođe oblažena kamenim i mermernim pločama, vjerovatno za česmu, kao i betonska klupa koja se pruža od niše do same kapije“, navodi se u prijavi glavnog inspektora Uprave, prenosi Analitika.

Takođe, prilikom obilaska manstira Ostrog on je konstatovao da je dvorište Gornjeg manastira popločano obrađenim kamenim pločama, a u pojedinim djelovima, u vidu mozaika, kao i da je na jugo-istočnoj strani dvorišta Gornjeg manastira postavljen video bim dimenzija cca 4x3m.

Glavni inspektor Uprave i njen stručni tim je konstatovao da je na kraju istočnog dijela dvorišta ulaza u manastir, krov postojećeg objekta - ostave adaptiran, te da je urađeno popločavanje stepenika i staze koja vodi do dvije crkve gornjeg manastira, obrađenim kamenim kockama i blokovima čije su vidne strane grubo klesane.

Uočeno je i da je u unutrašnjim prostorijama Gornjeg manastira urađeno novo popločavanje podova sa kamenim pločama u boji, a zidovi i plafoni su omalterisani i pripremljeni za oslikavanje. Vidljiva je upotreba maltera sa slamom kao puniocem, pa se može pretpostaviti da se priprema podloga za oslikavanje.

Intervencije su primjećene i na Donjem manastiru gdje su sa zapadne i istočne strane ozidane kapije sa stubovima od obrađenog kamena, na kojima su postavljena vrata od kovanog gvožđa.

Na crki Sv. Trojice premješten je kamin sa sjeverne na južnu stranu zida, a na Donjem manastiru sa zapadne i istočne strane ozidane su kapije sa stubovima od obrađenog kamena na kojima su postavljena vrata od kovanog gvožđa.

Stručnjaci su evidentirali i da se na objektu koji se nalazi na istočnoj strani manastira, koji služi kao mljekara, magacin i konak za monahinje, ugrađena eloksirana bravarija, te da su objekti konaka i ekonomskih prostorija adaptirani postavljanjem “demit” fasade i eloksirane bravarije.

Na platou iznad Donjeg manastira je podignuta crkva svetog mučenika Stanka, završena krajem 2004. godine.

U prijavi stoji i da su na prostoru Gornjeg i Donjeg manastira urađeni mozaici intenzivnog kolorita, sa likovima svetitelja, na različitim i neuobičajenim pozicijama. Na nekim od tih mjesta ranije su se nalazile spomen ploče sa obilježjima iz NOB-a.

Stručnjaci Uprave su konstatovali da se godinama i u kontinuitetu na manastirskom kompleksu Ostrog i u njegovoj okolini izvode radovi koji narušavaju arhitektonski, umjetnički i ambijentalni značaj ovog kulturnog dobra, što bi moglo dovesti do potpune promjene izgleda zaštićenog kulturnog dobra i njegovih kulturno istorijskih vrijednosti.

Iz Uprave ističu da su navedeni radovi na manastirskom kompleksu urađeni nezakonito, čime je oštećeno zaštićeno kulturno dobro, istorijski kontekst i ambijent manastirske cjeline, što je konstatovano inspekcijskom kontrolom 4. juna. Takođe, kako su naveli u prijavi, od ove institucije nijesu dati uslovi i saglasnost na konzervatorski projekat, čime je, saglasno Zakonu, kulturnom dobro devastirano. Ovim su Mitropolija crnogorsko - primorska i mitropolit Amfilohije kao odgovorno lice, izvršili krivično djelo oštećenje kulturnog dobra iz člana 253a Krivičnog zakonika, navodi se u prijavi i traži da osnovni državni tužilac u Danilovgradu podigne krivičnu prijavu protiv MCP SPC i mitropolita Amfilohija.

Preporučujemo za Vas