Ljubitelji posmatranja ptica počeli da dolaze u Solanu

Više od 250 vrsta ptica registrovano je na Solani, što predstavlja polovinu ukupnog broja evropskih vrsta
72 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2014. 12:21h

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopšteno je da na Ulcinjsku Solanu počinju dolaziti prvi turisti, gdje ih vodiči upoznaju s prirodnim ljepotama i raznolikostima "biodiverziteta ove bogate lagune s akcentom na ornitofaunu."

"Na ulazu u Solanu možete kupiti autentične suvenire, u vidu prirodnih kristala soli, nerafinisane morske soli, ljekovitog blata, kao i aromatizovanih soli za jelo i kupanje.Ulaznica u rezervat košta tri eura", navodi se u saopštenju.

Vodiči su prošli obuku u Italiji, Sloveniji i dijelom na Ulcinjskoj Solani, a pet vodiča osposobljeno je s ciljem popularizacije posmatranja ptica na prostoru Solane, koja zauzima visoko mjesto na mapi posmatrača ptica u ovom dijelu Europe.

Više od 250 vrsta ptica registrovano je na Solani, što predstavlja polovinu ukupnog broja evropskih vrsta i što je uz so i najveća ekološka vrijednost Solane.

Dvadesetak hiljada ptica zimuje na Solani, a posebnu pažnju privlače ljepotani vatrenog perja – flamingosi, koji se mogu vidjeti u sve većem broju i sa sve manje udaljenosti.

Od maja prošle godine nekoliko stotina parova gnijezdi na Solani, a zabilježan je i fascinstan broj od više od hiljade jedinki.

Vodiča možete angažovati putem portala, ili mailom: solana.vodici@gmail.com.

Galerija

Bonus video: