U Cacovu ne mogu da priđu kućama, a izvođač radova na godišnjem odmoru

Žitelji su prinuđeni da automobile ostavljaju na dijelu trotoara na Jadranskoj magistrali ispod naselja
96 pregleda 7 komentar(a)
Cacovo radovi, Foto: Siniša Luković
Cacovo radovi, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.08.2018. 19:04h

U Opštini Tivat ne znaju kada će biti završena druga faza saobraćajnice u Cacovu koja je izazvala ogromne probleme žiteljima tog naselja u Donjoj Lastvi.

Lokalna uprava nije se izjasnila ni da li je spremna da se suoči sa opasnošću da zbog činjenice da već 40 godina čekaju na put koji su platili Opštini kroz komunalije, mještani tuže Opštinu i gradonačelnika Siniša Kusovca (DPS) kao lice odgovorno za zakonit rad i zatraže novčenu odštetu.

Opština je prije dvije godine počela izgradnju saobraćajnice u Cacovu duge oko 450 metara. Tendere vrijedne ukupno oko 350.000 za obje faze dobila je podgorička firma “Civil Engineer”, ali do danas nije završila taj posao.

Mještani su ogorčeni činjenicom da i danas nisu ni izdaleka završeni radovi što ih je “Civil Engineer” započeo još u novembru 2016. i što imaju samo prekopanu usku i neasflatiranu cestu kojom se ne može proći automobilima, razvaljenje potporne zidove, stepeništa i međe i aktivirana klizišta.

U međuvremenu, od izvođača i Opštine kažu da su samo dobijali niz opravdanja u vidu tvrdnji o teškoj konfuguraciji i lošem sastavu tla, podzemnim vodama, manjakvoj projektnoj dokumentaciji.

Žitelji ne mogu prići svojim kućama, pa su automobile prinuđeni da ostavljaju na dijelu trotoara na Jadranskoj magistrali ispod naselja.

Prošle sedmice intervenisala je Komunalna policija koja je, navodno na poziv osuđenog člana budvanske kriminalne grupe Branislava Savića-Gugija koji ima luksuznu vilu u naselju, pokušala “paukom“ da sa trotoara odnese parkirane automobile mještana, pa je umalo došlo do incidenta.

Nakon pobune mještana koji su podsjetili da im je dozvolu da tu ostavljaju automobile dok im se ne izgradi prilaz kućama dala bivša gradonačelnica Snežana Matijević (DPS), Komunalna policija se povukla neobavljenog posla. Mještani su potom išli na razgovor kod Kusovca (DPS) i zaprijetili mu da će ukoliko u najskorije vrijeme ne dobiju put, tužiti njega i Opštinu i zatražiti odštetu.

Kusovac im tom prilikom, kako su “Vijestima” kazali mještani, nije rekao kada će se radovi na putu nastaviti, jer je izvođač - vlasnik kompanije “Civil Engineer” na godišnjem odmoru, pa će s njim moći stupiti u kontakt, tek, danas.

Matijevićeva je 1. juna kazala da je završeno 80 odsto posla i da će radovi biti završeni do kraja jula.

Kusovac ćuti od 21. avgusta

Iz kabineta Kusovca do juče nije odgovoreno na pitanja koja su “Vijesti“ poslale 21. avgusta - zbog čega drastično kasni završetak druge faze radova na saobraćajnici i kada se može očekivati njen završetak i početak treće faze. Izostao je i odgovor na pitanje ko je odgovoran što radovi toliko kasne i odvijaju se vrlo usporeno, te što je Opština do sada tim povodom preduzela protiv projektanta, odnosno izvođača radova i da li se razmišlja o raskidu ugovora i naplaćivanju penala.

Kusovac nije odgovorio zašto i na čiji poziv je Komunalna policija pokušala da ukloni parkirane automobile mještana, te zbog čega je tako postupljeno imajući u vidu činjenicu da građani nemaju pristup kućama, a time ni mogućnost da se na svojim posjedima parkiraju.

Bonus video: