Vlasnici pasa u Podgorici nisu obavezni da ljubimcima stavljaju korpe prilikom šetnje

Pitanje stavljanja korpe se razlikuje od opštine do opštine
753 pregleda 12 komentar(a)
pas, korpa za psa, brnjica, Foto: Shutterstock
pas, korpa za psa, brnjica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2014. 10:20h

Vlasnici pasa u Podgorici nisu obavezni da ljubimcima stavljaju korpe prilikom šetnje, rekao je načelnik Komunalne policije iz Podgorice Goran Janković Portalu Analitika.

Janković je objasnio da važećom Odlukom Glavnog grada "nije propisana obaveza korišćenja korpe za pse prilikom njihovog kretanja na javnim površinama".

Odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, Komunalna policija Glavnog grada je nadležna za kontrolu kretanja kućnih ljubimaca na javnim i drugim površinama.

"Shodno odredbama pomenute Odluke psi se izvode samo na povocu koji odgovara veličini i snazi psa. U skladu sa članom 24 stav 1 tačka 7 u vezi sa članom 14, novčana kazna se naplaćuje na licu mjesta i iznosi jednostruki iznos minimalne zarade u Crnoj Gori za fizičko lice“, kaže Janković za Analitiku.

Načelnik Komunalne policije objašnjava da je "primjena odredbi navedene odluke suspendovana do izmjena i dopuna Zakona o prekršajima".

Taj Zakon u članu 2 propisuje da je prekršaj radnja koja predstavlja povredu javnog poretka koja je utvrđena zakonom i za koju je propisana sankcija.

Pitanje stavljanja korpe se razlikuje od opštine do opštine.

Crna Gora, država koja (ne) brine o životinjama >>>

Janković je dodao i da "se pas koji je određen kao opasan pas, shodno članu 8 Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim kućnim ljubimcima, drži u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita dobrobiti životinja, vezano za koji inspekcijski nadzor vrši Veterinarska inspekcija, odnosno MUP".

Prema Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, "opasna životinja je životinja koja može ugroziti okolinu, odnosno čovjeka zbog svoje naravi ili agresivnosti".

Istim Zakonom je predviđeno da se "opasni psi mogu izvoditi na javna mjesta samo vezani i pod neposrednim i neprestanim nadzorom držaoca". Zakonom je zabranjeno da lica mlađa od 16 godina izvode opasne pse na javna mjesta.

Iako se pominju u Zakonu, nije jasna metodologija na osnovu koje se utvrđuje da li je neki pas opasan ili nije.

Dreser Velibor Šekarić ranije je "Vijestima" rekao da "opasne rase ne postoje", te da ih "takvim pravi sam čovjek i daje im takav epitet”.

Svaki pas, dodaje on, može biti i opasan i bezopasan.

"Čak i pit bul terijeri, koji su zabranjeni u većini zemalja Evrope, mogu biti idealni kućni ljubimci, a zlatni retriver može biti problematičan. Svaki pas je individua za sebe i ne smijemo ih poistovjećivati kroz osobine jedne rase”, smatra on.

Bonus video: