Poslovnice bez posebnih šaltera za trudnice i djecu

Neke od banaka imaju tzv dječje kutke gdje se starija djeca mogu zabaviti dok roditelj završi obavezu, ostalo je volja drugih klijenata
4 komentar(a)
Prva banka (Novine), Foto: Arhiva "Vijesti"
Prva banka (Novine), Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.06.2014. 17:58h

Poslovnice banaka, Elektroprivrede i Pošte u Podgorici još nemaju posebne šaltere namijenjene trudnicama i majkama sa malom djecom.

Osim toga, gotovo nigdje se ne mogu naći ni naljepnice kojima se ukazuje da one imaju prednost na šalterima u odnosu na druge korisnike.

Iz Hypo Alpe Adria banke na tu temu “Vijestima” je saopšteno da trudnice i majke sa djecom mogu da računaju na "ubrzan postupak kada je riječ o realizaciji njihovih transakcija na šalterima".

Napomenuli su da u njihovim poslovnicama postoje i stolice u slučaju kada je potrebno određeno čekanje na uslugu.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Erste banka otišle su korak dalje, pa tako u njihovim poslovnicama postoji poseban kutak za djecu koja dolaze sa starijima i prinuđena su da čekaju. Ali ne i za trudnice.

Iz CKB-a je saopšteno da u poslovnici u Moskovskoj ulici postoji "Dječji ugao" koji omogućava klijentima sa djecom ugodan boravak u banci tokom obavljanja poslova.

"To je plan i za buduće poslovnice koje se budu renovirale i otvarale u skladu sa OTP standardima", naglasili su iz CKB.

Iz Erste banke tvrde da njihova banka, u skladu sa praksom i standardima Grupe, nema posebne šaltere namijenjene samo trudnicama i majkama sa djecom.

Dodaju da njihove kolege sa blagajne, kada god primijete trudnice ili osobe koje bi trebalo da imaju prednost, pozovu ih da priđu mimo reda i zamole ostale klijente za strpljenje.

"Za majke i očeve sa djecom u filijali u Siti kvartu imamo poseban Medo Štedo kutak za djecu. U Medo Štedo kutku se djeca mogu zabaviti i crtati dok njihovi roditelji obavljaju poslove na blagajni", podsjetili su iz Erste banke.

Ni u Pošti još nijesu posvetili dovoljno pažnje trudnicama na šalterima, a portparolka tog preduzeća Vesna Novović Goljević konstatovala je da u poslovnicama nije jasno naznačeno naljepnicama da one moraju prve doći na red.

EPCG tek pravi prilaz invalidima, naljepnice nisu trajno rješenje

Portparolka Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Eleonora Albijanić je saopštila da su prije godinu dana pokrenuli projekat "Unapređenja korisničkog servisa" u cilju poboljšanja odnosa sa kupcima.

"EPCG trenutno radi i na obezbjeđivanju uslova da lica sa invaliditetom mogu dobiti adekvatnu uslugu u našim objektima, a svakako ćemo imati u vidu i ostale osjetljive grupe, poput trudnica i majki sa malom djecom, penzionera...", tvrdi Albijanić.

Ona zaključuje da je najlakše postaviti naljepnicu, ali da je suština podići svijest o neophodnosti pažljivog ponašanja prema osjetljivim grupama.

Nije, ipak, samo u Crnoj Gori tako. Slično je i u zemljama bivše jugoslovenske zajednice, ali i u regionu. Tek u razvijenijim zemljama Evropske unije, i jako razvijenim kompanijama postoje posebno uređeni uslovi za osjetljive grupe građana.

Bonus video: