Učenici barske OŠ “Blažo Jokov Orlandić“ najbolji u pružanju prve pomoći

Na takmičenju je učestvovalo 12 opštinskih organizacija CKCG
306 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2014. 16:23h

Crveni krst Crne Gore organizovao je danas 42. državno takmičenje ekipa CKCG-a u pružanju prve pomoći u Domu solidarnosti, u Sutomoru.

Na takmičenju je učestvovalo 12 opštinskih organizacija CKCG-a i to Bar, Bijelo Polje, Budva, Berane, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Podgorica i Rožaje, sa ekipama podmlatka i omladine.

"Tako je na ovoj smotri znanja i osposobljenosti za pružanje prve pomoći učestvovalo oko 200 mladih. Pored takmičara, ovaj važan događaj okupio je i sudije, markirante, šminkere i ostale, koji su omogućili da se ono realizuje što kvalitetnije", saopšteno je iz CKCG-a.

Predsjednica te organizacije Gordana Mijović ne na otvaranju takmičenja naglasila da su svi takmičari već pobjednici, jer su stekli korisna znanja iz pružanja prve pomoći, koja im mogu biti dragocjena u svakodnevnom životu, ali i u nekim vanrednim okolnostima.

Otvaranju takmičenja su prisustvovali i predstavnici Vojske Crne Gore pukovnik Jovan Krklješ i referent za civilnu i vojnu saradnju Rade Ćurčić, predstavnica Direktorata za vanredne situacije Pera Pavlica i predstavnik Opštine Bar Mustafa Kalamperović.

Takmičari su svoja znanja i vještine pokazali na radnim i zabavnim poligonima. Za tri prvoplasirane ekipe u obije kategorije su obezbijeđene nagrade u vidu pehara, medalja, priznanja i trodnevnog ljetovanja u Domu solidarnosti, dok su sve ekipe dobile zahvalnice i simbolične poklone.

Prvo mjesto na ovom takmičenju u kategoriji podmlatka zauzela je ekipa prve pomoći OŠ “Blažo Jokov Orlandić“ – Bar, drugo mjesto pripalo je OŠ “Sutjeska” – Podgorica, a treće OŠ ”Boško Buha” – Pljevlja.

U kategoriji omladine pobjednik je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad, drugoplasirana je ekipa prve pomoći SMŠ “Bećo Bašić” – Plav, a trećeplasirana ekipa prve pomoći Gimnazije “Tanasije Pejatović” – Pljevlja.

Proglašene su i najbolje ekipe u spremnosti i snalažljivosti iskazanim na zabavnim poligonima. Nagradu su dobili i markirant koji su najuvjerljivije prikazali povredu/stanje.

"Ovaj oblik rada Crvenog krsta je veoma važan, posebno sa aspekta pripremljenosti stanovništva za djelovanje u prirodnim nesrećama i drugim vanrednim stanjima, a takođe i za pružanje prve pomoći i samopomoći u saobraćajnim i drugim vrstama nezgoda", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: