Biće unaprijeđen sistem nadzora bezbjednosti školjki

Korisnici projekta u Crnoj Gori su Veterinarska uprava i Centar za ekotoksikološka ispitivanja
145 pregleda 0 komentar(a)
dagnje, mušlje, školjke, Foto: Regionalexpress.hr
dagnje, mušlje, školjke, Foto: Regionalexpress.hr
Ažurirano: 08.06.2014. 14:20h

Crna Gora će, kroz projekat koji finansira EU preko Programa IPA Adriatik prekogranične saradnje, unaprijediti sistem nadzora bezbjednosti školjki prije njihovog stavljanja na tržište, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Projekat pod nazivom IPA CAPS 2, pod nazivom Jačanje centara za proizvodnju akvakulture i nadzor bezbjednosti u prekograničnim zemljama Jadrana, sprovodi se istovremeno u još četiri zemlje koje izlaze na Jadran, odnosno u Hrvatskoj, Italiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Korisnici projekta u Crnoj Gori su Veterinarska uprava i Centar za ekotoksikološka ispitivanja.

Iz Ministarstva poljoprivrede saopštili su da se dosadašnje planirane aktivnosti sprovode uspješno.

"U Crnoj Gori su prvi put identifikovana sva mjesta na kojima se uzgajaju školjke (dagnje i ostrige) i uspostavljen registar uzgajališta koji vodi Veterinarska uprava. Ukupno je 16 uzgajališta. Takođe, prvi put su određene koordinate za svako uzgajalište i ista su razvrstana u šest proizvodnih zona“, kazali su iz Ministarstva.

Napravljena je i preliminarna analiza rizika i procjena potencijalnih zagađivača mora i određene tačke za uzimanje uzoraka školjki i laboratorijsko ispitivanje u skladu sa EU zahtjevima, radi utvrđivanja patogenih mikroorganizama i toksina.

„S obzirom na to da do sada nijesu obavljana ispitivanja morske vode na parametre na osnovu kojih se procjenjuje da li je voda odgovarajućeg kvaliteta za nasađivanje i uzgoj školjki i da ova oblast nije u potpunosti usaglašena sa EU standardima, prepoznata je važnost sprovođenja preliminarnih ispitivanja voda u područjima uzgajališta. Čista morska voda je preduslov za bezbjednu proizvodnju školjki“, naveli su iz Ministarstva.

Projekat će obuhvatiti monitoring školjki u registrovanim uzgajalištima, ali i one u slobodnim staništima. Veterinarska uprava je pripremila i Nacrt plana monitoringa školjki koji sadrži opis proizvodnih područja, broj i vrstu uzoraka, dinamiku uzorkovanja, uputstvo za uzorkovanje i druge aktivnosti. Planirano je da sprovođenje tog plana počne u septembru, na mjesečnom nivou u narednih 12 mjeseci.

"Rezultati ispitivanja tokom jednogodišnjeg praćenja navedenih parametara, stvoriće uslove za unaprijeđenje nivoa bezbjednosti proizvodnje i stavljanja na tržište školjki kao hrane životinjskog porijekla, vrlo zastupljene u ishrani na području Jadrana“, ocijenili su u Ministarstvu.

Bonus video: