Ruski tajkun zatrpava plažu u rijeci Reževića

Obalni pojas u Rijeci Reževića, koji je bio širok dvadesetak metara, u dužini od oko 400 metara sužen je na tri do četiri metra
1086 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 13:55h

Plažu u Rijeci Reževića zemljom, šutom i kamenjem nasipaju radnici firme “Valdan”, vlasništvo ruskog biznismena Sergeja Šafranika. Kako se ekipa “Vijesti” juče uvjerila na licu mjesta veliki bager je kopao na desetine kubika zemlje za gradnju bazena u okviru vile koja pripada Šafraniku. Dio zemlje, koja je deponovana na samoj litici, survala se u more, i nasula dio kamenite plaže.

Firma “Valdan” je prije toga izgradila vilu, za koju ima građevinsku dozvolu i izmirila komunalije.

Obala Rijeke Reževića zatrpana je tonama kamenja i zemlje. Kako su “Vijesti” objavile u srijedu, obalni pojas u Rijeci Reževića, koji je bio širok dvadesetak metara, u dužini od oko 400 metara sužen je na tri do četiri metra, a “investitor ” je započeo i gradnju marine, nakon što je izgradio niz strmu liticu stepenice.

Ekipa “Vijesti” se uvjerila juče da bager kopa desetine kubika zemlje za gradnuju bazena. Dio zemlje se sa litice survao u more

“Valdan”, firma njegovog brata Sergeja u Crnoj Gori, registrovana je za trgovinu i građevinarstvo. Odmah pored njegove, Šafranikova firma je izgradila velelepni ljetnjikovac drugom ruskom tajkunu, Juriju Petroviču Kušnerovu. Na samoj pjeni od mora, na mjestu gdje se rijeka Reževići uliva u more, nikao je Kušnerov raskošni bijeli mermerni zamak.

Iako su zabranjeni svi radovi na obali jer je stupila na snagu opštinska odluka o obustavljanju gradnje zbog sezone, u Rijeci Reževića juče je bilo više nego bučno. Na desetak gradilišta radilo se punom parom. Posljednje uređenje Kušnerovog zamka, velelpnog rezidencijalnog kompleksa koji je možda luksuzniji i od onog Olega Deripaske na rtu Platamuni, užurbano se privodi kraju. Na parceli od gotovo 9000 kvadrata nikao je višespratni zamak, a na desetine radnika, juče je izvodilo završne radove.

Ovako izgleda velelepna vila Jurija Kušnerova iznad plaže, koja ima i dva helidroma, Foto: Vuk Lajović

Procjenjuje se da je za izgradnju ovog ljetnjikovca Kušnerov do sada potrošio oko 70 miliona eura, pošto se u zamku nalazi i mini spa centar, teretana, dva helidroma, lična plaža i restoran. Prema podacima časopisa “Finans” Kušnerov, nekadašnjih vlasnik rudnika, je 2011. godine zauzimao 303. mjesto na spisku 500 najbogatijih Rusa. On je 2007. godine osnovao je kompaniju "Neftehimservis", radi izgradnje postrojenja za preradu nafte u Kemerovskoj oblasti.

Morsko dobro je prošlog utorka prijavilo nelegalnu gradnju stepencina do plaže, njeno nasipanje i devastiranje. Na potezu je Uprava za inspekcijske poslove.

Prvi komšija im je Brano Mićunović

Kušnerov prvi komšija je kontroverzni nikšićki biznismen Branislav Mićunović, čija se parcela prostire na 6.467 kvadrata. Na ovoj parceli, koja se do razvoda vodila na njegovu bivšu suprugu Svetlanu, nema izgrađenih objekata. Ona je pod hipotekom Prve banke na ime milionskog kredita, koji je krajem prošle godine uzeo Mićunović.

Na samom ušću rijeke Reževića, gdje je planirana izgradnja mini eletrane, nalaze se ostaci starog mlina, koji su pod zaštitom države. Mlin, koji se dijelom nalazi u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske, bio je meta brojnim biznismenima. Mitropolija je odbila nekoliko ponuda, a “Vijestima” je potvrđeno da je plan Mitropolije da mlin obnovi. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je zadužena za ovaj objekat, koji je u više nego jadnom stanju.

Galerija

Bonus video: