Čelnici Nacionalnih parkova pozvali državu da riješi sukob sa mještanima

"Ujdurma manje grupe mještana već tri godine dovelo je do toga da NP Lovćen izgubi 100.000 eura”, kazao je Gregović
0 komentar(a)
NP Lovćen protest, Foto: Danijela Lasica
NP Lovćen protest, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 06.06.2014. 18:23h

Predsjednik Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore Rade Gregović pozvao je danas Ministarstvo održivog razvoja, tužilaštvo i MUP da dokažu da je država iznad tog preduzeća ali i "onih koji neovlašćeno ometaju rad drugih i šalju ružnu poruku sa ulaza u ovo zaštićeno područje".

On je, povodom izjava grupe građana iz mjesnih zajednica na teritoriji NP Lovćen koji su tvrdili da to preduzeće naplaćuje ulaznice iako su vlasnici zemljišta u opsegu parka, pozvao i predstavnike Prijestonice Cetinje da se uključe u rješavanje ovog problema.

“Nacionalni parkovi ne naplaćuju ulaznice mještanima, vlasnicima zemljišta u NP, pa čak ni Cetinjanima. Ipak, ujdurma manje grupe mještana već tri godine dovelo je do toga da NP Lovćen izgubi 100.000 eura, odnosno jedan godišnji budžet. Budžet je oko 130.000, koliko se utroši samo za bruto plate 16 zaposlenih Cetinjana koji od toga hrane porodice, a ukupni rashodi parka su 170.000. Postavlja se pitanje čije interese štiti ova grupa građana”, upitao je Gregović.

Direktor NPCG Zoran Mrdak istakao je da mještani ne plaćaju ulaz, a da imaju sva prava nad svojim zemljištem, kao da se nalati van opsega NP Lovćen.

“Tokom prošle godine imali smo 39 zahtjeva mještana koji su žejeli da koriste svoju šumu, što im je i omogućeno uz određene preporuke. Dakle, ne razumijemo koji je razlog ovakvog ponašanja tih ljudi”, ističe Mrdak.

Direktor NP Lovćen Veselin Živanović napomenuo je da kontrolni punktovi u NP Lovćen, koji se nalaze na lokacijama Bjeloši i Krstac, predstavljaju jedine putne ulaze i izlaze u ovo zaštićeno područje i koriste se u svrhu sprečavanja vršenja nezakonitih radnji.

“Dakle, sprečavanje nelegalne sječe šuma, izgradnje i slično je primarni cilj punktova, dok je naplata ulaznica u odnosu na to manje bitna komponenta”, zaključio je Živanović.

Iz NPCG su podsjetili da su mještani mjesnih zajednica Njeguši, Bjeloši, Bajice i Majstori Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti naplate naknade za ulazak u NP Lovćen, te da je sud odbacio tu inicijativu.

Bonus video: