Za važne predmete pitaju se Vučković i Konjević

Svrha Sporazumakoji su prije dva mjeseca potpisali ministar Raško Konjević i vršilac dužnosti VDT-a Veselin Vučković je efikasnija saradnja u istragama
5 komentar(a)
Veselin Vučković, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Veselin Vučković, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2014. 11:15h

"Ukoliko se policijski službenik ne slaže sa pravnim mišljenjem državnog tužioca, koje je obavezujuće za njega, može sačiniti službenu zabilješku i dostaviti je tužiocu. U složenijim i značajnim predmetima policijski službenik, odnosno državni tužilac mogu o neslaganju s mišljenjem obavijestiti svoje neposredne starješine koje će, ako to smatraju neophodnim, obavijestiti direktora Uprave policije, a po potrebi i ministra unutrašnjih poslova, odnosno vrhovnog državnog tužioca.Ministar unutrašnjih poslova, odnosno direktor UP i vrhovni državni tužilac su najodgovorniji za efikasan rad službenika i zbog toga su dužni da budu angažovani u rješavanju problema koji se eventualno pojave između dva državna organa,” rekao je za "Vijesti" direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor MUP-a Miloš Vukčević.

Svrha Sporazuma o zajedničkom radu, koji su prije dva mjeseca potpisali ministar Raško Konjević i vršilac dužnosti VDT-a Veselin Vučković je efikasnija saradnja u istragama.

To je i jedna od obaveza za Akcionog plana za poglavlje 24, a Evropska komisija je uviše navrata ukazivala na manjak koordinacije u komplikovanim predmetima.

Do sada su odgovornost za propuste u krivičnom postupku službenici UP i VDT-a međusobno prebacivali jedni na druge. Takođe policija nije imala povratnu informaciju o ishodu obavještenja koja su dostavljali tužilaštvu, a što se više ne bi smelo dešavati.

Vukčević je objasnio da se postupanje po nalogu tužioca ne dovodi u pitanje, ali da u slučajevima neslaganja sa njegovim mišljenjem policijski službenik može napisati službenu zabilješku i dostaviti je tužiocu.

Predviđeno je da u složenim predmetima nadležni tužilac i rukovodilac u policiji mogu formirati posebne timove.

"Ako su u pitanju složeniji i značajni predmeti ostavlja se mogućnost da policijski službenik, odnosno državni tužilac obavijeste svoje neposredne starješine i zatraže od njih pravni stav. Oni po potrebi mogu obavjestiti ministra unutrašnjih poslova, direktora UP, odnosno vrhovnog državnog tužioca u cilju zauzimanja zajedničkog pravnog stava na najvećem nivou rokovođenja. Ovo je situacija koja važi samo kada su u pitanju predmeti u kojima su krivična djela učinjena od strane više lica, učinioci su povezani sa inostranstvom ili je učinjeno više povezanih krivičnih djela", objasnio je funkcioner MUP-a.

Predviđeno je da u složenim predmetima nadležni tužilac i rukovodilac u policiji mogu formirati posebne timove.

"Da bi se jasno precizirale obaveze, predviđena je zajednička ovjera službene zabilješke tako što policijski službenik uz dostavljanje spisa predmeta, čiji rezultat nije podnesena krivična prijava, dostavlja službenu zabilješku o preduzetim mjerama i radnjama po nalogu tužioca, a obaveza tužioca je da nakon stavljanja svog potpisa kopiju iste vratiti policijskom službeniku", objašnjava Vukčević.

Cilj je, kako je objasnio, da “državno tužilaštvo pravovremeno obavještava policiju o tome da li je postupajući po njihovoj informaciji predmet obustavljen, ili je podignuta optužnica odnosno optužni predlog”.

Dokumenta slične sadržine imaju Slovenija, Hrvatska i Bosna.

"Naš sporazum je rađen po ugledu na Hrvatski protokol, i po preporukama naših evropskih partnera", podsjeća Vukčević.

I MUP dobija optužnice protiv policajaca

Sporazumom je predviđeno da tužilaštvo dostavi pravosnažnu optužnicu protiv policajaca MUP-u, a Vukčević kaže da je cilj toga pravovremeno pokretanje disciplinskog postupka I suspendovanje optuženog do kraja krivičnog postupka.

"Takođe, obaveza tužioca je da dostavi kopiju optužnice, odnosno optužnog predloga u cilju sagledavanja radnji i djela za koje se taj policijski službenik tereti, a sve u cilju efikasnog vođenja disciplinskog postupka", naveo je on.

Tužilac motri na tajni nadzor

Korišćenje mjera tajnog nadzora, za koje je više puta bilo sumnji da su zloupotrebljene, tužilac će ubuduće, detaljno pratiti. “Tužilac ima pravo uvida u sve radnje koje policija preduzima po njegovim instrukcijama, uključujući MTN.

"Policija je dužna da mu dostavi sve podatke potrebne da bi što bolje sudiji za istragu obrazložio zakonsku opravdanost sprovođenja MTN. Uvodi se mogućnost da državni tužilac prije stavljanja predloga sudiji za istragu zatraži mišljenje policije o tehničkoj izvodljivosti mjere, kao i u vezi drugih okolnosti važnih za njihovo uspješno sprovođenje", rekao je Miloš Vukčević

Bonus video: