Regionu nedostaju majstori za zidanje međa: Boka i Dubrovnik se vraćaju kršu

Sve o materijalima i načinu rada može se naučiti na radionici u Gornjoj Lastvi
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 18:26h

U okviru IPA projekta "Baština-Pokretač razvoja", prekogranične saradnje Tivta sa Dubrovnikom, u Gornjoj Lastvi kod Tivta od 17. do 19.juna biće održana radionica o tehnici gradnje tradicionalnih suvozida.

Nakon foto izložbi pejzaža Dubrovnika i Boke Kotorske, koje će biti otvorene 13. i 14. juna, radionica se organizuje kao prvi događaj u okviru aktivnosti „Dani pejzaža".

I ovu, kao i ostale projekte aktivnosti, finasira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, saopšteno je juče iz Opštine Tivat.

U okviru „Dana pejzaža", tokom nekoliko sljedećih mjeseci, na vrijednosti i značaj očuvanja pejzaža, te mogućnosti njegove ekonomske valorizacije, pokušaće se skrenuti pažnja šire javnosti kroz različite programe i događaje koji će nuditi iskustvene doživljaje predjela - kroz boje, mirise, ukuse, zvuke. Radionica o tehnici gradnje suvozida - tradicionalnih primorskih kamenih međa, prva je u nizu edukativnih, kulturnih i zabavnih programa koji će biti organizovani na pilot područjima projekta „Baština" - Dubrovniku i Boki Kotorskoj.

Kamen je u izgradnji još visoko iznad svih savremenih materijala: Donja Lastva

Prvi događaj „Dana pejzaža" posvećen je stvaranju čovjeka u pejzažu, zidanju karakterističnih suvozida. Radionica, koju će voditi dva međunarodna stručnjaka za tehniku gradnje suvozida, odvijaće se kroz konkretni rad na lokalitetu u Gornjoj Lastvi.

Namijenjena je zainteresovanima za praktičnu obuku u tehnici gradnje suvozida koja polako nestaje kao jedna od tradicionalnih starih graditeljskih vještina, a pohađaće je predstavnici institucija iz oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa, predstavnici medija, kao i svi građani koji žele očuvan pejzaž, posebno kulturni pejzaž brda Vrmac za koji je planirano da bude proglašen zaštićenim područjem.

Organizatori su najavili da će posljednjeg dana radionice biti održana javna prezentacija na kojoj će biti predstavljeni obnovljeni zidovi, a stručnjaci će održati predavanja koja će obuhvatiti teme: tradicionalne tehnika zidanja suvozida, građevine zidane ovom tehnikom na Mediteranu, suvozid kao kulturno dobro, međunarodna praksa u zaštiti i promociji suvozida.

Slične radionice u Boki Kotorskoj organizovane su i ranije u saradnji NVO Expeditio. Vodili su je predstavnici organizacije Dragodid iz Hrvatske.

I inače, projekat Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura narodnog i tradicijskog graditeljstva na kršu. Dragodid je 2011. godine dobio nagradu “Europa Nostra” za kulturnu baštinu u kategoriji “Edukacija, obuka i podizanje nivoa svijesti”.

Bonus video: