Muk: Prijedlog zakona usvojen bez javne rasprave, ANB očigledno ima poseban status

On očekuje da će Odbor za odbranu i bezbjednost učiniti napor da se ispravi propust Vlade
0 komentar(a)
stevo muk, Foto: Luka Zeković
stevo muk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2014. 17:28h

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) usvojen je bez javne rasprave, što nije dobra praksa, ocijenjeno je iz Instituta alternativa.

Iz te nevladine organizacije kazali su da su neprijatno iznenađeni da je Vlada, mimo javnosti, pripremila i na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ANB.

"Izrada ovog predloga zakona nije bila predviđena Programom rada Vlade za ovu godinu, a u pripremi ovog zakona nisu obavljene konsultacije sa nevladinim organizacijama", kazao je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk.

Prema njegovim riječima, javnosti je ostalo nepoznato koji državni organ je pripremio taj zakon, da li je zakon pripremilo određeno ministarstvo kako je to, kako je podsjetio, precizno utvrđeno Zakonom o državnoj upravi, ili je na zakonu radila ANB.

"Prijedlog zakona je usvojen bez javne rasprave, što nije dobra praksa naročito imajući u vidu značaj ovog zakona i činjenicu da je rad bezbjednosnih službi tijesno vezan za potencijalna kršenja ljudskih prava", upozorio je Muk.

On smatra da je očigledno da, osim što ANB ima poseban status u sistemu državne uprave i priprema pravnih propisa koji uređuju njen rad, ima, kako je naveo, poseban status obilježen nepotrebnom tajnošću.

"Nažalost, sam tekst prijedloga zakona nije dostupan na internet stranici na kojoj su objavljeni svi drugi dokumenti sa današnje sjednice Vlade", rekao je Muk.

On očekuje da će Odbor za odbranu i bezbjednost učiniti napor da se ispravi propust Vlade, i u, kako je naveo, raspravu o prijedlogu tog zakona uključiti organizacije civilnog društva, “kako one koje se bave pitanjima bezbjednosti, tako i one koje se bave zaštitom ljudskih prava”.

Bonus video: