Nemirne na moru goni 1.400 konja

Šveđani su Crnu Goru prvi put odabrali uz Španiju, Francusku, Italiju i Hrvatsku, a u publici su juče bili i pripadnici Plovne jedinice MUP-a
176 pregleda 0 komentar(a)
patrolni čamac, Foto: Siniša Luković
patrolni čamac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.06.2014. 17:21h

Da Crna Gora postaje sve značajnija na mapi nautičkih destinacija, pokazuje i činjenica da je renomirani švedski proizvođač brodskih i industrijskih motora i pogonskih sistema „Volvo Penta“ našu državu uvrstio u itinerer prvog svog promotivnog „Mediterranean IPS Trip-a“, uz neke od najpoznatijih jahting odredišta u Španiji, Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj.

Tako je juče Budvu posjetio „Volvo Pentin“ test-brod PTA80, opremljen originalnim tzv IPS (Inboard Performance System) pogonskim sistemom švedskog proizvođača. Ovaj 22,5 metara dugi i 36 tona težak patrolni brod opremljen je sa dva motora snage po 700 konja i dvije IPS „pogonske noge“ sa vučnim, a ne potiskujućim propelerima kako je to uobičajeno. IPS „noge“ se mogu rotirati u punom krugu tako da istovremeno pogone, ali i kormilare brodom. Ovaj pogonski sistem, svojevrsna je mehanička varijanta kakvi se koriste na modernim velikim kruzerima i brodu daje izvanredne manevarske sposobnosti u što se juče moglo uvjeriti i dvadesetak učesnika prezentacije. Pored lokalnog zastupnika „Volvo Pente“ - kompanije „Marine Services“ iz Bijele, prezentaciji su prisustvovali i agenti prodaje i serviseri švedske kompanije iz Srbije i Rumunije, kao i predstavnici nekoliko brodoremontnih i brodograđevinskih firmi, ali i Plovne jedinice MUP-a Crne Gore. PTA80 koji je juče „tjeran do maksimalnih granica“, privlačio je poglede sa obale dok je brod izvodio atraktivne manevre velikom brzinom u Budvanskom zalivu.

Posebno impresivan bio je manevar uplovljenja i isplovljena iz tijesnog veza u budvanskoj marini.

Brodom se upravlja na način sličan kao u najmodernijim „Airbusovim“ avionima - džojstikom i polugama gasa, a u posebnom tzv. „docking modu“ sva kontrola prelazi na džojstik, pa inače komplikovani manevar uplovljenja i isplovljenja, postaje izuzetno jednostavna, prava dječja igra. IPS pogon brodu omogućava i tzv. dinamičko pozicioniranje, kada ga GPS uređaj i komjuter koji automatski kontroliše motore i IPS noge, održava na zadatoj poziciji bez obzira na uticaj vjetra, struja i valova.

Bijela sada ima sve da dopremi jahtama koje dođu na Jadran

“Ovo je prvi put da radimo ovakvu promotivnu turu po Mediteranu“, kaže Piter Mejer iz regionalnog ofisa „Volvo Pente“ iz Beča, koji „pokriva“ 16 država Evrope, među kojima i Crnu Goru. Ovdašnji predstavnik – „Marine Service“ u samo tri godine od osnivanja pokazao se kao jedan od najagilnijih i najbrže rastućih lokalnih zastupnika švedskog proizvođača, tako da se Bijela već izborila da postane jedan od osam regionalnih servisno-prodajnih centara u mreži koju pokriva kancelarija „Volvo pente“ iz Austrije.

Prisustvo ovlašćenog lokalnog zastupnika „Volvo Pente“ veoma je važno za ukupan razvoj nautičkog turizma u Crnoj Gori s obzirom na raširenost i popularnost švedskih motora i pogonskih sistema na jahtama, a ta kompanija nudi i širok dijapazon proizvoda i opreme.

Bonus video: