Šćekić: U Gimnaziju će samo najbolji, vodite računa

Ministarstvo prosvjete oglasilo je prijem 9.073 svršena osnovca u 48 srednjih škola...
71 pregleda 4 komentar(a)
Gimnazija, Foto: Zoran Đurić
Gimnazija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.06.2014. 18:33h

Prve adrese podgoričkih polumaturanata za upis u srednju školu i ove godine će najvjerovatnije biti Gimnazija “Slobodan Škerović” i Ekonomska škola “Mirko Vešović”. Ove škole su, tradicionalno, izbor većine odličnih i vrlo dobrih učenika iz Podgorice, zbog čega ispod crte svake godine u tim školama ostane nekoliko stotina đaka.

Direktor Gimnazije Radiša Šćekić za “Vijesti” ističe da je prošle godine razlika između posljednjeg primljenog polumaturanta na rang-listi i prvog ispod crte iznosila 0,01 bod: “Čak 260 đaka sa diplomom 'Luča' je konkurisalo za mjesto u našoj školi. To bi trebalo da bude dovoljan pokazatelj roditeljima da djecu usmjere u neku drugu školu kako ne bi izgubili mjesto na kvalitetnim zanimanjima”.

Gimnazija ove godine upisuje 12 odjeljenja po 30 učenika.

“Prošle godine smo imali stotinak đaka ispod crte, a prosječno nam se u prvom roku prijavi između 450 i 500 učenika”, ističe Šćekić.

Njegov kolega Branislav Đukić upozorava da bi u avgustovskom roku djeca koja ne budu primljena u Ekonomsku školu mogla ostati bez mjesta na kvalitetnim smjerovima u drugim školama.

“Kod nas u posljednje dvije godine ispod crte ostane između 80 i 100 polumaturanata. Ranije se dešavalo da ih bude duplo više. Mi primamo samo najbolje, pa solidni đaci ostaju ispod crte. Kako se na vrijeme nijesu zainteresovali, njihovo mjesto na dobrim smjerovima drugih stručnih škola je zauzeo đak koji možda nema tako dobar uspjeh”, ukazuje Đukić.

Ministarstvo prosvjete oglasilo je prijem 9.073 svršena osnovca u 48 srednjih škola. Prijave na konkurs podnose se školama od 16. do 20. juna, a rang-liste biće objavljene 23. juna. Đaci predaju prijavu na konkurs, originalna svjedočanstva i izvod iz matične knjige rođenih.

Bonus video: