Nastavak saradnje vojski s Balkana

Saradnja će se nastaviti i da bi se uzajamno pomagale u kriznim situacijama prouzrokovanim prirodnim nepogodama
0 komentar(a)
Ljubiša Diković, Foto: Beta
Ljubiša Diković, Foto: Beta
Ažurirano: 04.06.2014. 17:00h

Vojske država s područja Balkana, okupljene u grupu pod nazivom "Forum B-9", nastaviće blisko da sarađuju da bi ojačale regionalnu bezbjednost.

Saradnja će se nastaviti i da bi se uzajamno pomagale u kriznim situacijama prouzrokovanim prirodnim nepogodama, zaključeno je danas u Sarajevu na sastanku načelnika generalštabova oružanih snaga država regiona.

Na sastanku su učestvovali načelnici štabova Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Turske, Grčke, Rumunije i Bugarske i komandant komande NATO-a u Napulju, admiral Brus Klingan.

Hrvatska, koja u ovom forumu kao i Slovenija ima status posmatrača, bila je zastupljena na nivou zamjenika načelnika generalštaba.

Načelnik generalštaba oružanih snaga BiH, general Anto Jeleč, zahvalio se svim državama koje su ponudile i pružile pomoć njegovoj zemlji tokom poplava.

"Moramo da budemo spremni da ubuduće regionalno odgovorimo na ovakve izazove", dodao je. Jeleč je kazao i da je učešće u zajedničkim v,ežbama, stvaranje mreže centara za trening i obuku, kao i razm,ena podataka o različitim prijetnjama i dalje osnov zajedničkog djelovanja grupe B-9.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, izjavio je da je jedna od tema današnje Osme konferencije Foruma načelnika štabova balkanskih zemalja u Sarajevu, formiranje zajedničkih snaga na regionalnom nivou koje bi intervenisale u slučaju elementarnih i drugih nesreća.

"Za to postoji raspoloženje svih pripadnika vojske u prvom redu, a siguran sam da postoji i raspoloženje vlada svih zemalja regiona", kazao je Diković agenciji Fena.

“Forum B-9” uspostavljen je na inicijativu Grčke i Turske 2006. godine, a konferencija načelnika generaštaba održava se jednom godišnje, objavili su lokalni mediji.

Bonus video: