Poznat razlog tegoba djece iz Bara: Mališani otrovani salmonelom

Zbog neprijavljivanja trovanja sanitarna inspektorka kaznila je barsku bolnicu sa 1.500 eura, a direktoricu Milović sa 250 eura
14 komentar(a)
Hotel Planinka, Foto: Obrad Pješivac
Hotel Planinka, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 04.06.2014. 17:07h

Strahovanja roditelja i pretpostavke ljekara danas su dobili i zvaničnu laboratorijsku potvrdu - kod prvog djeteta koje se iz škole prirode sa Žabljaka vratilo sa jakim stomačnim tegobama, potvrđena je salmonela.

Riječ je o đaku barske OŠ “Blažo Jokov Orlandić”. Za ostalih šest hospitalizovanih mališana, koji su imali iste sipmtome, rezultati analize biće poznati danas.

U Opštoj bolnici Bar, zaključno sa jučerašnjim danom, hospitalizovano je sedmoro djece, a dvoje su i dalje na liječenju. Oni su na Žabljaku bili smješteni u hotelu "Planinka".

Branka Milović, direktorica bolnice, rekla je "Vijestima" da su to dvoje mališana stabilno.

Trovanje učenika juče je prvi put sankcionisano i to na teret barske bolnice. Zbog neprijavljivanja trovanja, sanitarna inspektorka Igbala Duraković izrekla je kaznu barskoj bolnici od 1.500 eura, dok je direktorku Milović kaznila sa 250 eura.

Ogorčeni radnici pedijatrije su se zato obratili novinarima saopštenjem u kojem ističu da im je od pukog poštovanja procedure bilo preče spasavanje života otrovane djece.

"Ispada da smo krivi što smo spasili djecu od trovanja", piše u izjavi.

Bolnica je bila obavezna da obavijesti Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja čim je na odjeljenje primljeno više mališana sa istim simptomima trovanja. Milović nije željela da komentariše kažnjavanje, ističuči da su svjesni svog propusta, koji je ispravljen odmah u ponedjeljak.

Ona se zahvalila svim članovima dežurnog tima na profesionalnom obavljanju svoje medicinske obaveze u prihvatu i liječenju otrovanih mališana.

Direktorica škole Svetlana Macanović kazala da je spremna da snosi odgovornost ukoliko se ispostavi da je škola kriva, pravni stručnjaci kažu da ministarstvo ne može biti izuzeto od odgovornosti, organizator đačkog putovanja ćuti, a za sada je kažnjena samo barska bolnica jer nije prijavila slučaj trovanja djece.

Bonus video: