Vukčević: Komunalna će palice koristiti samo u slučaju napada

Zvaničnik MUP-a je poručio građanima da će komunalci biti od velike koristi lokalnoj samoupravi i u službi građana
1 komentar(a)
Veselin Vukčević, Foto: Savo Prelević
Veselin Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2014. 14:24h

Direktor Direktorata za državnu upravu i lokalnu samoupravu Veselin Vukčević negirao je da će doći do mogućnosti ozbiljnog narušavanja ljudskih prava time što će komunalni policajci dobiti palice.

„One će biti korišćene samo u slučaju napada, odnosno obično su to situacije kada je lice zatečeno u komunalnom prekršaju,“ objasnio je Vukčević na pres konferenciji povodom Zakona o komunalnoj policiji.

Vlada je utvrdila Predlog izmjenjenog zakona,koji je vraćen iz Skupštine na doradu, a koji će se uskoro ponovo naći pred poslanicima. Međutim i ovoj verziji se prigovaraju prevelika ovlašćenja za komunalne policaje, koji će moći da koriste lisice i palice.

Zvaničnik MUP-a je poručio građanima da će komunalci biti od velike koristi lokalnoj samoupravi i u službi građana.

„Komunalni red je u interesu upravo građana,“ rekao je on.

Nad primjenom ovlašćenja komunalnih policajaca vršiće se nadzor. Zakonom je predviđeno, objasnio je Vukčević, da oni u roku od 24 sata podnesu izvještaj načelniku. Ukoliko je došlo do korišćenja sredstava prinude načelnik će obavjestiti predsjednika opštine, koji obrazuje komisiju za ispitivanje zakonitosti njihovog korišćenja.U njoj će biti, kako je objasnio zvaničnik MUP-a, i predstavnici NVO.

Ukoliko sredstva prinude nijesu upotrebljena na zakonit način, sem disciplinskog gonjenja komunalni policajac može odgovati prekršajno i krivično.

Na pitanje da li će u takvim slučajevima predsjednici opština biti u konfliktu interesa, jer je Miomir Mugoša ranije više puta nepropisnim parkiranjem kršio zakon, Vukčević je objasnio:

„Izvještaj komunalne policije biće objavljivan na Internet stranici opštine, pritužbe mogu da podnesu osobe prema kojima se upotrebljava sila a svako se može obratiti i ombudsmanu.“

Komentarišući potencijalnu diskriminaciju žena, koje su kao i djeca i invalidi pošteđene krajnjih,represivnih sredstava, Vukčević je kazao da je to laičko tumačenje zakona.

„Ako dođe do napada ne ide s eodmah na najteća sredstva,komunalni policajci će surađivati sa građanima. Od žena, invalida ili mlađih od 14 godina ne preti tolika opasnost. Ako i dođe do napada biće dovoljna i blaža sredstva. Ako i ima ovdje diskriminacije, onda je ona pozitivna,“ rekao je.

Zvaničnik MUP-a je objasnio da su oni koristili iskustva Slovenije, Slovačke i Srbije i da ona nijesu negativna.

Bonus video: