Park šuma Dulovine bogatija za nove sadnice četinara

Iz Nature su podsjetili na značaj kolašinske Botaniče bašte u kojoj je oko 400 različitih biljnih vrsta, što, kako kažu, predstavlja veliko bogatstvo Crne Gore
126 pregleda 0 komentar(a)
park šuma Dulovina, Foto: Dragana Šćepanović
park šuma Dulovina, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 04.06.2014. 12:47h

NVO Natura, Botanička bašta Dulovine i učenici Srednje mješovite škole "Braća Selić" obilježili su Svjetski dan zaštite životne sredine.

Oni su sadili četinare u Park šumi Dulovini, u neposrednoj blizini Botaničke bašte, ali i upozorili na lokalne ekološke problem.

Osnivač Botaničke bašte Danijel Vincek je za 30-ak učenika organizovao čas u prirodi gdje je predstavio bogatstvo biodiverziteta planinskog područja Crne Gore.

"Apelujemo da se Park šuma Dulovine zaštiti i u narednom periodu unaprijedi. Primijetili smo korišćenja terenskih motornih vozila kroz samu tu šumu, što izaziva veliku štetu. Apelujemo na vlasnike terenskih vozila da ne isprobavaju svoja vozila na taj način jer time nanose veliku štetu prirodi i Botaničkoj bašti ali i planinskom području kada se to radi na planini van ucrtanih puteva. Na taj način se izaziva erozija zemljišta i šteta koju je teško sanirati", kazali su u NVO Natura.

Iz te organizacije su najavili da će i u narednom periodu realizovati niz aktivnosti koje se tiču zaštite i unapređenja životne sredine.

Iz Nature su podsjetili na značaj kolašinske Botaniče bašte u kojoj je oko 400 različitih biljnih vrsta, što, kako kažu, predstavlja veliko bogatstvo Crne Gore, pogodnost za naučnoistraživački rad ali i za obogaćivanje turističke ponude grada.

Svjetski dan zaštite životne sredine je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine.

Od tada, svakog 5. juna širom svijeta se širi svijest o potrebi očuvanja životne sredine.

Bonus video: