"DPS bi navodnom brigom o otpadu da zavara milionske malverzacije"

"Grad se čisti, iako je pred nama dugoročno rješavanje problema"
86 pregleda 3 komentar(a)
Berane smeće, Foto: "Zdravo Berane"
Berane smeće, Foto: "Zdravo Berane"
Ažurirano: 04.06.2014. 11:13h

Saopštenjima u kojima ukazuje na problem odlaganja otpada u Beranama, DPS pokušava da zavara tragove milionskih finansijskih malverzacija kojima su Opština Berane i svi njeni građani oštećeni, a razvojne mogućnosti umanjene na duži vremenski rok, navodi se u reagovanju koalicije Zdravo Berane na saopštenje DPS-a.

Iz beranskog DPS-a juče je saopšteno da je nova vlast u Beranama odlučila da blokira privremeno odlagalište otpada na Vasovim vodama i osvježila stara, do 2006. godine "njihova najdraža odlagališta, za koja se može reči da se nalaze u samom centru grada, pa danas ponovo imamo divlju deponiju na prostoru iza mješovite pijace, preko puta Gimnazije, a u neposrednoj blizini dvije stambene zgrade".

Iz koalicije Zdravo Berane navode da desetogodišnje ignorisanje ekoloških problema grada je naglo prekinuto onog trenutka "kada su prekinuti tokovi novca kojima je finansiran boljitak pojedinaca iz vrha sadašnje opozicije".

"Tako da naglo buđenje ekološke svijesti kod rukovodstva DPS pripisujemo nedostatku mirisa novca kojim je godinama ublažavana njihova duševna bol zbog lošeg stanja u kome se grad nalazi. Tako se odjednom pojavila zabrinutost i za rješavanje problema komunalnog otpada, iako su sadašnji opozicionari imali osam godina i podršku svih državnih institucija da trajno riješe problem. Kako su taj problem riješili, najbolje govori odluka Vlade Crne Gore, čiji je premijer iz DPS, da se zabrani odlaganje otpada na Vasovim vodama, na lokaciji protiv koje je DPS Berana bio 2005, ali za koju je uredno glasao punih osam godina, od 2006. do 2014".

Kako se navodi u saopštenju koalicija Zdravo Berane je i iz opozicionih klupa smatrala, a posebno sada sa pozicije lokalne vlasti, da su Vasove vode završena priča što se tiče odlaganja, te da predstoji sanacija "najveće crne ekološke tačke u opštini i šire".

"Otpad se odvozi na deponiju u Podgoricu, iako postoje pritisci da se taj odvoz zaustavi. Pritisci ne dolaze iz Podgorice, nego iz Berana, tačnije iz vrha lokalnog DPS"

"Priča o gradu zatrpanom smećem je takođe izvučena iz prošlosti, s obzirom da je slika grada zatrpanog smećem trajala sve do aprila ove godine, dok je komunalnim preduzećem upravljao DPS. Na fotografiji se jasno vidi kako su izgledali kontejneri krajem marta 2014, a kako izgledaju danas. Grad se dakle čisti, iako je pred nama dugoročno rješavanje problema", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je lokalna uprava zajedno sa Komunalnim preduzećem već preduzela određene korake.

"Otpad se odvozi na deponiju u Podgoricu, iako postoje pritisci da se taj odvoz zaustavi. Pritisci ne dolaze iz Podgorice, nego iz Berana, tačnije iz vrha lokalnog DPS, koji po svaku cijenu želi da spriječi trajno rješavanje problema. Ovaj odnos lokalnog DPS prema svojim sugrađanima, među kojima su značajan dio i njihovi glasači, najbolje pokazuje koliko oni stvarno vole svoj grad i koliko poštuju svoje biračko tijelo".

"Ovaj proces nije ni lak, ali smo se uhvatili u koštac sa njim i dovešćemo ga do kraja, uprkos politikantskim opstrukcijama manje grupe naših sugrađana"

"Plan upravljanja otpadom će uključivati odluku o selektovanju otpada i nalaženje privremene lokacije za odlaganje. Sadašnja lokacija, koju visoki funkcioneri lokalnog DPS, naoružani fotoaparatima svakodnevno obilaze, nije ni deponija, niti smetlište. Radi se o lokaciji za pretovar sakupljenog otpada u veće kamione, kako bi se smanjili troškovi prevoza. To je domaćinski pristup upravljanja budžetom koji se drastično razlikuje od nekontrolisanog trošenja novca poreskih obveznika, a što je bila praksa koju je uvela prethodna vlast", navodi se u saopštenju.

Zdravo Berane dodaje i da se konačna lokacija ne može utvrditi preko noći, bez poštovanja zakona i konsultacija sa građanima Beranama.

"Zbog toga će se obaviti razgovor sa stanovnicima svih MZ na čijoj teritoriji se nalaze potencijalne lokacije. Osim građana, u proces nalaženja lokacije su pozvani i predstavnici nadležnih ministarstava i organizacija civilnog društva koje se bave životnom sredinom. Ovaj proces nije ni lak, ali smo se uhvatili u koštac sa njim i dovešćemo ga do kraja, uprkos politikantskim opstrukcijama manje grupe naših sugrađana koji sabotiraju proces samo zbog gubitka privilegija koje su imali u prethodnom periodu" zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: