Ozon: Nivo “mora smeća” u Crnoj Gori je dostigao kritičnu tačku

"Vrijeme je da donosioci odluka promjene pristup u rješavanju ovog gorućeg životnog problema"
206 pregleda 4 komentar(a)
smeće, Foto: Boris Pejović
smeće, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.06.2014. 11:16h

Ekološki pokret Ozon pozvao je građane i organizacije civilnog društva da podrže inicijativu za sanaciju divljih deponija industrijskog i neuređenih smetlišta komunalnog i opasnog otpada i uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama u Crnoj Gori.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su, povodom 5. juna - Svjetskog dana zaštite životne sredine, ocijenili da je krajnje vrijeme da se spriječi nena dalja devastacija i degradacija i ugrožavanje živog svijeta.

Iz Ozona podsjećaju da je moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite životne sredine “Digni svoj glas, a ne nivo mora”, navodeći da je nivo “mora smeća” u Crnoj Gori, Ustavom deklarisanoj ekološkoj državi, dostigao kritičnu tačku.

“Vrijeme je da donosioci odluka promjene pristup u rješavanju ovog gorućeg životnog problema, jer je očigledno da je u prethodnom periodu politika u ovoj oblasti bila potpuno pogrešna”, smatraju u toj NVO.

Prema njihovim riječima, predlog nacrta nove strategije upravljanja otpadom u Crnoj Gori, sa pratećim lokalnim planovima za više opština, ne daje povoda za optimizam.

“Čak potpuno suprotno, nastavlja se forsiranje jednog modela bez razrade alternativnih rješenja, a sve to bez ozbiljnih analiza postojećećih i generisanih količina otpada i njegovog sastava”, upozorili su iz Ozona.

U toj NVO su, kako su naveli, zabrinuti i zbog činjenice da ni u predlogu Izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, nije došlo do potrebnog unaprjeđenja, niti su izvučene pouke iz prethodnog perioda njegove implementacije.

“Već se nastavilo sa insistiranjem na neodrživim prelaznim modelima kakve su privremene lokacije za odlaganje komunalnog otpada koje su, odgovorno tvrdimo, najgore moguće rješenje”, kaže se u saopštenju Ozona.

“Naročito izdvajamo opštinu Berane u kojoj je problem sa otpadom eskalirao i postao predmet partijskih manipulacija i prepucavanja, a sve na štetu građana, koji su taoci onih kojima su dali povjerenje da zastupaju javni interes, bilo da su na vlasti ili opoziciji"

“Terenskim aktivnostima, koje smo zajedno sa kolegama iz NVO realizovali tokom prethodnih deset dana, kao i intezivnom komunikacijom sa građanima, utvrdili smo da je sa aspekta nepravilnog odlaganja miješanog komunalnog otpada, posebno problematičan sjever Crne Gore”, kazali su iz Ozona.

Posebno su, kako su naveli, ugrožene rijeke Lim i Ibar, kao i svi manji vodotoci koji su pretvoreni u tekuće deponije.

DPS Berane: Nova vlast blokirala Vasove vode i smeće dovela u centar grada >>>

"DPS bi navodnom brigom o otpadu da zavara milionske malverzacije" >>>

“Naročito izdvajamo opštinu Berane u kojoj je problem sa otpadom eskalirao i postao predmet partijskih manipulacija i prepucavanja, a sve na štetu građana, koji su taoci onih kojima su dali povjerenje da zastupaju javni interes, bilo da su na vlasti ili opoziciji”, upozorili su iz Ozona.

U toj NVO smatraju da se požari na divljim deponijama namjerno izazivaju i pozivaju Upravu policije da ispita taj slučaj, a sve relevantne inspekcije da posjete predmetnu lokaciju i obavjeste javnost o utvrđenim činjenicama.

Iz Ozona s ocijenili da Glavni grad i primorske opštine naričito karakteriše problem građevinskog otpada koji se nekontrolisano odlaže najčešće uz saobraćajnice.

“Posebnu ekološku bombu predstavlja kamp na Koniku neposredno pored gradske Deponije, gdje ljudi žive bukvalno u otpadu. Na tom mjestu se, osnovano sumnjamo, na otvorenom i na primitovan način prerađuje ukradeni i švercovani metalni otpad”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u Nikšiću zabrinjava neuređeno smetlište Mislov do, koje je davno premašilo kapacitete, otpad u koritima rijeka Gračanice i Bistrice, kao i u Slivlju, gdje postoji dodatna potreba za stalnim nadzorom zbog potencijalnog problema bujičnih poplava i ugrožavanja nikšićkog polja.

U Ozonu kao jedan od najvećih problema navode i takozvanu Haldu, divlju deponiju industrijskog otpada koja se, kao i neuređeno smetlište Mislov do, nalazi na privatnom zemljištu što je, prema njihovim riječima, neshvatljivo.

„Zato pozivamo i sve parlamentarne političke partije da nam daju suštinsku podršku, i utiču da cijeli sistem stane iza inicijative za čišćenje i sanaciju postojećih divljih deponija i uspostavljanje pravilnog upravljanja otpadom u Crnoj Gori“, kazali su iz Ozona.

Bonus video: