Ženski biznis na webu i društvenim mrežama: Preko interneta lakše do kupaca

Na društvenim mrežama kupci mogu da vide ponudu, ali i da aktivno učestvuju u osmišljavanju dizajna njihovog kolača
58 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 15:40h

Žene preduzetnice iz Crne Gore nedavno su dobile prostor na internetu. Na stranici zenski-biznis.com objavljene su njihove uspješne priče, ali na toj lokaciji one mogu i da predstave svoje biznis ideje i tako jednostavnije dođu do potencijalnih donatora, koji potom razvoj ideja mogu da prate do konačne realizacije.

Za gotove proizvode, tu je i internet prodavnica, putem koje će žene preduzetnice, kada stranica bude potpuno funkcionalna, moći da svoje proizvode ponude zainteresovanima i van gradova u kojima žive.

Žene čije su poslovne ideje i proizvodi predstavljeni na stranici zenski-biznis.com bave se različitim poslovima: u ponudi su domaći proizvodi - salate od povrća koje raste na otvorenom i đubri se samo stajskim đubrivom, tu su najrazličitiji proizvodi od mlijeka - kajmak, pljevaljski, te popularni lisnati sir iz Kolašina - običan, ali i punjen kajmakom, pršutom... Žene preuzetnice iz četiri crnogorska grada, Cetinja, Pljevalja, Mojkovca i Kolašina, koliko ih je zasad obuhvaćeno programom koji realizuju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i UNDP, prave i kolače, domaće sapune, pletu, šiju, tkaju ćilime i druge proizvode od vune, prave tradicionalnu crnogorsku nošnju i košulje, bave se izradom maketa, prave sok, ali i slatko od ruža...

Za neke od njih prvi put će se van njihovog grada čuti postavljanjem stranice zenski-biznis.com. Jedna među njima nije čekala da porodični biznis bude predstavljen na toj stranici, već su njena djeca ranije iskoristila prednosti interneta za promociju.

Divni medenjaci su kolačići Divne Janković, majke četvoro odrasle djece. Divna svoju djecu odgaja i školuje sama već nekoliko godina. Živi u selu Babljak, na nekoliko kilometara od Kolašina. Posjeduje jako izražen preduzetnički duh, trudi se da iskoristi sve raspoložive resurse i pretoči ih u biznis ideje, koje predstavljaju osnovni izvor njenih prihoda. U proces proizvodnje Divnih medenjaka uključeni su svi članovi porodice. Divnina djeca su studenti, govore engleski jezik i aktivna su na društvenim mrežama.

Kćerka Bojana je za Divne medenjake otvorila stranicu na Facebooku, kao i nalog na Twitteru. Očekujte Divne medenjake i na Instagramu, najavila je ona.

“Internet je za nas glavno sredstvo reklamiranja. Putem interneta nam stiže i većina narudžbina“, kazala je Bojana “Vijestima”.

Reklamiranje putem društvenih mreža je, prema njenom iskustvu, je ”vrlo lak, jeftin i efikasan način da proizvod vidi veliki broj potencijalnih kupaca”.

“Vrlo rado koristim društvene mreže za promociju medenjaka. Kupci mogu da vide šta mogu da ponudim, ali i da aktivno učestvuju u osmišljavanju dizajna njihovog kolača. Uvijek sam raspoložena da izađem u susret - koliko je to moguće”, kazala je Bojana.

Jankovići proizvode u sve gradove Crne Gore šalju poštom ili po nekom od autoprevoznika. Bojana kaže da imaju i značajan broj porudžbina i iz Srbije.

Divnini medenjaci se služe uz kafu i čaj. Prave se ručno i načinom proizvodnje i izgledom podsjećaju kupce na dobra stara vremena. Sirovine za proizvodnju su pažljivo odabrane i 100 odsto prirodne. Med je osnova proizvoda i koristi se isključivo onaj koji potiče sa besprijekorno čistih proplanaka Bjelasice i Sinjajevine.

“Pogodnost Divnih medenjaka je što im je dug rok trajanja - medenjaci su jestivi do dva mjeseca i ne mijenjaju ukus”, kaže Bojana.

Jankovići praktikuju poručivanje kolačića unaprijed, jer se svaki komad radi isključivo ručno, zbog čega je potrebno više vremena za njihovu izradu.

Bojana kaže da teških zadataka za nju i njenu porodicu nema.

“Što je ideja za medenjake originalnija, izazov je veći, pa i radost, kad se zadovoljni kupac po prijemu pošiljke, javi”, kaže Bojana.

Bonus video: