Crna Gora će 5. juna prvi put obilježiti Dan pelikana

Proslava Dana pelikana dio je šireg projekta, čiji je cilj zaštita dalmatinskog pelikana i promocija Skadarskog jezera
71 pregleda 1 komentar(a)
Skadarsko jezero, Pelikani, Foto: Nparkovi.me
Skadarsko jezero, Pelikani, Foto: Nparkovi.me
Ažurirano: 03.06.2014. 08:45h

Crna Gora će, prvi put, 5. juna na Svjetski dan zaštite životne sredine, obilježiti i Dan pelikana.

Obilježavanje tog dana omogućili su Fondacija Petrović Njegoš (FPN) u saradnji sa Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore, Agencijom za zaštitu životne sredine i NVO Centrom za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Četrvtog juna će zaposleni u CZIP-u organizovati kreativnu radionicu u Osnovnoj školi “Sutjeska” u Podgorici. Cilj radionice je odabir najzainteresovanijih mladih ljudi, kojima će se dati prilika da dio svoje znatiželje zadovolje već 5. juna u Stanaju.

Njima će se pridružiti i đaci iz osnovnih škola u Golubovcima i Tuzima, koje će predstavnici CZIP upoznati sa biodiverzitetom Skadarskog jezera.

"Proslava Dana pelikana dio je šireg projekta, čiji je cilj zaštita dalmatinskog pelikana i promocija Skadarskog jezera. Projekat, koji je započet prošle godine, finansijski je pomogla Fondacija Princa Alberta II od Monaka", navodi se u saopštenju JP NP Skadarsko jezero.

Do sada je, kako navode, renoviran toranj za posmatranje ptica, a info paneli koji posjetiocima pružaju osnovne informacije o Skadarskom jezeru, rezervatu i pelikanima, postavljeni su na vidljim mjestima.

Bonus video: