PODNIJELI PRIGOVOR AEM-U

CGO i Media Centar: Nova M nastavila uređivačku politiku Pinka

CGO i Media centar očekuju od AEM-a da hitno i pozitivno odluči o prigovoru
1472 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Media centar podnijeli su danas prigovor Agenciji za elektronske medije (AEM) na izvještavanje Nova M. Prigovor se odnosi na prilog emitovan u Centralnom dnevniku 17. februara (od 6.58’ do 12.40’) o građanskim protestima koji su održani 16. februara u Podgorici.

"Media centar i CGO cijene da je Nova M ovim prilogom prekršila više obaveza emitera iz Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima. Konkretno,prilog ne doprinosi cjelovitom i nepristrasnom informisanju javnosti o događajima, ne poštujenačelo tačnosti i nepristrasnosti, anije ni pravičan niti izbalansiran. Takođe, Nova M je ovim prilogom prekršila obavezu da se programskim sadržajima ne smiju tendenciozno promovisati interesi bilo koje grupe ili pojedinaca. Ovo se reflektuje u jednostranom odabiru sagovornika bez strane o kojoj se direktno izvještava, ali i netačnim informacijama, poput onih o broju učesnika protesta, strukturi organizatora, itd. a kojima se svjesno dovode u zabludu gledaoci, zarad nečijih partikularnih interesa", navodi se u saopštenju koje potpisuju Goran Đurović, direktor Media centra i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a.

Ističu da je NOVA M nastavila i istu uređivačku politiku Pink M.

"Takav pristup novinarskoj profesiji nije zabilježen kod drugih članica United Media, korporacije koja stoji iza NOVA M, a ostaje nejasno zašto ova velika i ugledna koorporacija sebi dopušta da emituje fingirani sadržaj (netačne izjave, netačni podaci) jer time zasigurno sebe ne preporučuje ni ozbiljnim klijentima za marketing", piše u saopštenju.

CGO i Media centar očekuju od AEM-a da hitno i pozitivno odluči o ovom prigovoru.

"Radi se o školskom primjeru kršenja Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, ali i Kodeksa novinara Crne Gore. Nije poznato kakvu vrstu samoregulacije ima NOVA M,pa stoga CGO i Media centar nijesu iskoristili još taj mehanizam žalbe", zaključuju.

Preporučujemo za Vas