Gardijan: Crna Gora nije Moskva na moru

“Planinarenje nije popularno u ovoj zemlji, a planinarske staze većinom su pogodne samo za mazge”
24 komentar(a)
Guardian o Crnoj Gori, Foto: Theguardian.com
Guardian o Crnoj Gori, Foto: Theguardian.com
Ažurirano: 03.06.2014. 07:56h

Svako ko je bio na jadranskoj obali Crne Gore ne bi se saglasio sa izjavom premijera Mila Đukanovića na nedavnom Briselskom forumu da Crna Gora nije Moskva na moru. Dovoljno bi bilo da su vidjeli niz budvanskih hotela i kazina izgrađenih pod pokroviteljstvom i uz finansiranje Rusa. To je depresivan prizor, piše u tekstu Mari Novaković objavljenom na portalu britanskog „Gardijana”.

Napominjući da je to depresivan prizor, autorka teksta ističe da su turističke ture koje su malo dalje od obale “ono što nije depresivno.

“Bila sam na Skadarskom jezeru, koje obuhvata granicu Crne Gore sa Albanijom, a čija voda je toliko čista da je gotovo za piće. To je dom za pelikane, čaplje i desetine drugih vrsta ptica, uz šarana, pastrmku i jegulju koji završavaju na tanjirima u okolini”, opisuje autorka teksta.

Novakovićeva piše da je Skadarsko jezero prije šest godina privuklo britanski par Emu i Bena Hejvud. Prošlog meseca, Rajanair je počeo da leti iz Podgorice do Londona, što štedi Benu i njegovim gostima četiri sata putovanja iz Dubrovnika i nazad.

Upoznavanje domovine: Kada ste na vrhu zaboravite umor >>>

“Planinarenje nije popularno u ovoj zemlji, a planinarske staze većinom su pogodne samo za mazge”, napisala je Novakovićeva.

Ona podsjeća da je Crna Gora nekada bila centar vinske industrije Jugoslavije, te da i dalje proizvodi vino. Hejvudovi nude ture na kojima se degustiraju vina lokalnih proizvođača, a fokus je na malim vinarijama

“Na našoj posljednjoj šetnji završili smo u šumovitoj dolini na ručku u kući Tanje Dajković, gdje smo bili posluženi vrtoglavim količinama domaćih proizvoda hrane i pića za samo 10 eura€. Tanjina terasa je pružala pogled na njen mali vinograd, voćnjak i košnice, a mi smo se gostili ljutim paprikama, pršutom, rolnama spanaća punjenih sirom. To svakako nije bila Moskva na moru. Možda je premijer imao pravo”, zaključuje Novakovićeva u izvještaju.

Bonus video: