predlog amfilohija

Patrijarh Irinej Vujanoviću uručio najveće odlikovanje SPC-a

Patrijarh Irinej je kazao da je Vujanoviću orden dodijeljen na predlog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija
65 komentar(a)
Podgorički hram, Foto: Arhiva "Vijesti"
Podgorički hram, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.02.2019. 14:46h

Patrijarh srpski Irinej uručio je danas u Podgorici predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću Orden cara Konstantina.

U obraćanju u hramu Hristovog Vakrsenja, patrijarh Irinej je podsjetio na značaj i ulogu cara Konstantina koji je 313. godine priznao hrišćanstvo kao zvaničnu religiju.

"Uručujem vam Orden svetog cara Konstantina u ovom predivnom hramu kojim se ponosi, ne samo Crna Gora, nego cijeli pravoslavni svijet. Kao posljedica Milanskog edikta jeste i ovaj hram u Podgorici i nije slučajno da ovaj orden vama koji predstavljate Crnu Goru dodijelimo u ovom najnovijem i najljepšem hramu naše svete crkve crnogorskog i srpskog naroda i cijelog naroda pravoslavnog", rekao je patrijarh.

On je dodao da je Vujanoviću orden dodijeljen na predlog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Orden koji će ukrašavati vašu ličnost da bude novi povod, da vas sila i snaga podrže da Crnu Goru vodite i upravite onim putem kojim su je uputili najveći predstavnici Crne Gore od mitropolita Danila, Svetog Petra Cetinjskog Prvog, Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša i drugih značajnih ličnosti naroda Crne Gore", istakao je patrijarh.

On je podsjetio da je Orden cara Konstantina najveće odlikovanje koje Srpska pravoslavna crkva dodjeljuje predstavnicima Srbije i Crne Gore.

"Želimo da ovaj orden ukrašava vašu porodicu, mjesto koje upražnjavate i da tom divnom poslu doprinesete i učinite da Crna Gora sa Srbijom igra i danas ulogu koju je igrala u svojoj istoriji, da sve svoje snage ujedinimo i da u ovom vremenu naš narod ima ulogu koju je imao kroz svoju cijelu istoriju na ponos oba naroda", istakao je patrijarh srpski.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zahvalio je na priznanju i rekao da mu je čast da danas u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici iz ruku srpskog patrijarha primi ovo značajno priznanje.

"Ovo su poruke mira, ljubavi i sloge. Iskazujem poštovanje prema ovom odlikovanju zbog samog ordena, zbog godine u kojoj sam ga dobio, zbog godine u kojoj su se desili događaji u pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, po kojoj će se prošla godina vječno pamtiti", rekao je Vujanović.

On je podsjetio da je odlikovanje dobio kada se proslavilo 17 vjekova od donošenja Milanskog edikta, koji je označio da su sve vjere jednake.

"Polazimo od jednake poruke, poruke mira, ljubavi, sloge, zajedništva. Zato je ta poruka koja traje više od 17 vjekova i danas aktuelna i biće vječno aktuelna", rekao je Vujanović.

On je naglasio da je poruka cara Konstantina i za današnju Crnu Goru poruka od posebne važnosti i poručio da je pravoslavlje i hrišćanstvo trajno.

"Poruke mira i jednakosti su vječne i treba da ih upućujemo u slozi, u želji da budemo zajedno, da upućujemo ljubav jedni drugima, da opraštamo da bismo živjeli sa drugima i gradili bolju budućnost. Ovaj orden doživljavam i kao poruku Crnoj Gori", rekao je Vujanović.

Svečanosti u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisustvovao je veliki broj vjernika.