Masovno trovanje barskih osnovaca u školi prirode na Žabljaku

Učenici III, IV i V razreda su od 26. do 31. maja bili u školi u prirodi, smješteni u hotelu "Planinka", posredstvom agencije "Lux Tours" iz Budve
92 pregleda 17 komentar(a)
Hotel Planinka, Foto: Obrad Pješivac
Hotel Planinka, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 02.06.2014. 19:49h

U barskoj bolnici trenutno se liječi pet đaka OŠ "Blažo Jokov Orlandić", koji su pohađali petodnevnu školu u prirodi na Žabljaku.

Svi su došli u bolnicu sa istim simptomima - jake stomačne tegobe, a šta je uzrokovalo ove bolove, znaće se nakon analize uzetih uzoraka.

Direktorica Opšte bolnice Branka Milović je u telefonskom kontaktu "Vijestima" rekla da su svih petoro mališana stabilni.

"Za vikend je u bolnicu došlo četvoro djece, koji su smješteni na pedijatriju, a jutros još jedno dijete koje je smješteno na infektivno odjeljenje. Svi su iz iste grupe koja je bila na Žabljaku, svi su jeli istu hranu, pominjali su neku tortu koju su jeli u petak veče. Djeca su pokrivena adekvatnom terapijom, nijedno nije iscrpljeno niti ima poremećene vitalne funkcije. Uzeti su nalazi za mikrobiološku analizu, prve rezultate očekujemo već u utorak", kazala je direktorica Milović.

Ona je dodala da je rano pričati o uzroku tegoba, ali, ljekari specijalisti su već u prvom kontaktu sa djecom učili klasične simptome trovanja.

Roditelji ne samo ovo petoro mališana, već i drugih polaznika Škole u prirodi, od subote otvoreno sumnjaju da su im djeca stomačne tegobe zaradila upravo na Žabljaku.

Učenici III, IV i V razreda su od 26. do 31. maja bili u školi u prirodi, smješteni u hotelu "Planinka", posredstvom agencije "Lux Tours" iz Budve.

Danas su svi ovi razredi bili bukvalno prepolovljeni, zbog visoke temperature, povraćanja i stomačnih tegoba, nije došlo skoro 50 odsto đaka IV i V razreda, dok je ovaj procenat u III razredu još veći, jer se u jednom odjeljenju na nastavu pojavilo svega četvoro učenika.

Nezvanično, ni tri nastavnice koje su bile sa djecom na Žabljaku nijesu danas došle na posao.

Iz uprave škole je novinarima bilo nemoguće da dobiju bilo kakve podatke, jer se direktorica Svetlana Đurović nije javljala na telefonske pozive.

Sandra Perović, majka desetogodišnje djevojčice, kazala je novinarima da njeno dijete ima od subote stalnu dijareju i temperaturu do 40 stepeni.

"Tek joj je u ponedjeljak bilo malo bolje, ali, još ne može da napusti kuću, a i prošli put je došla sa Žabljaka tri kila mršavija za samo sedam dana", istakla je Perović.

Dejan Martinić, otac dječaka iz V-1, sinoć je u bolnici čekao da se završi pregled njegovog sina, koji se razbolio još u subotu, odmah po dolasku kući- nesnosni bolovi u stomaku, proliv i temperatura.

"Pokušali smo da ga izliječimo ’Flonivinom’, čajevima, ’Probioticom’, međutim, nije mu bilo bolje. Blijed je, dehidriran, suvog jezika. Danas su nas iz Hitne pomoći poslali u bolnicu, radi moguće dehidracije, čekamo da primi infuziju", rekao je Martinić.

Bonus video: