Obilježen Dan bijelih traka: Sjećanje na zločin nad civilima u Prijedoru

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila
3 komentar(a)
Dan bijelih traka, ANIMA, Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Dan bijelih traka, ANIMA, Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 31.05.2014. 11:47h

Aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje Kotor (ANIMA) danas u podne su na Trgu od oružja tradicionalno obilježile Dan bijelih traka.

Aktivistkinje ANIME su simbolično nosile bijele trake, dijelile informativne letke građanima podsjećajući javnost na zločin nad civilima Prijedora.

"Danas se navršavaju 22 godine od kako su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima da kuće obilježe bijelim čaršavima i da na javnim mjestima nose bijele trake na rukavima. Potom su uslijedila istrebljenja ubistva i progoni čiji je nalogodavac Milomir Stakić u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora", saopšteno je iz ANIME.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i djece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

O zločinima se i danas ćuti, zabranjuju se komemoracije i krivično gone aktivisti udruženja koja okupljaju žrtve.

Međunarodni Dan bijelih traka 31. maja 2014. obilježiće se u Prijedoru, ali i širom svijeta, kako bi se sjetili zločina koji su se dogodili nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu u ratu.

Bonus video: