DPS i SDP brane Zakon o komunalnoj policiji

U vlasti tvrde da će komunalci moći da biju samo kada ne može drugačije da se zaštiti zakon
7 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 15:59h

Mogućnost da komunalni policajci palicama disciplinuju građane koji krše komunalne propise i dalje je sporna, bez obzira na uljepšavanje Zakona o komunalnoj policiji. Dok DPS i SDP očekuju podršku predlogu koji je prije dva dana prošao Vladu, civilni sektor je i dalje zabrinut za zaštitu ljudskih prava.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović juče je rekla „Vijestima“ da su sve partije imale predstavnike u radnoj grupi koja je radila na izmjenama: “Usaglašavali smo član po član i trudili se da nađemo rješenje prihvatljivo za sve“.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović smatra velikim napretkom činjenicu da su žene, lica sa invaliditetom i djeca pošteđena upotrebe palice, koja je predviđena samo u izuzetnim slučajevima. “Radi se o korišćenju sredstava u ekstremnim situacijama, kad ne postoji drugi način da se zaštiti zakon“, rekla je Vuksanovićeva, članica radne grupe koja je mijenjala zakon.

Iako se zvanično nijesu oglašavale, na mejl listama NVO aktivistkinje tog sektora izražavaju nevjericu što je ponovo u opticaju zakon koji daje prevelika ovlašćenja komunalnim policajcima.

Darko Ivanović (Građanska alijansa) nema dilemu da je zakon i u ovom obliku štetan po poštovanje ljudskih prava. I poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić smatra da „taj rizik visi nad cijelim Zakonom“.

“Zato smo ga i mi tako žustro osporavali kada se prvi put našao pred poslanicima. Tada smo saopštili da, takav kakav je, zadire u pitanja iz korpusa ljudskih prava. Tačno je da je u radnoj verziji zakona stojala odrednica da komunalni policajac ne smije upotrijebiti palicu prema licima mlađim od 14 godina, očigledno bolesnim i iznemoglim licima, licima sa invaliditetom i ženama. Mislim da namjera ove odrednice nije sporna, ali je činjenica da otvara prostor za različite konotacije”, ocijenio je Perić. “Ono što smo imali kao zadnju verziju na uvid jeste začajno bolje u odnosu na raniji predlog, ali još daleko od toga da je prihvatljivo za nas. Naravno, spremni smo da još jednom iščitamo i proanalizirao finalnu verziju“.

I Marta Šćepanović očekuje amandmane na Predlog zakona koji je utvrdila Vlada.

Galerija

Bonus video: