U Narodnoj kuhinji na Koniku dijele 600 obroka dnevno

Veoma mali broj građana koji imaju pravo na to, jede u zgradi Narodne kuhinje, odnosno obroke za sebe i za porodicu odnose u posudama
371 pregleda 4 komentar(a)
Narodna kuhinja, Foto: Savo Prelević
Narodna kuhinja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.08.2018. 15:52h

U Narodnoj kuhinji na Koniku u Podgorici, svakog dana podijele 600 besplatnih obroka za 101 pojedinca i 167 porodica sa dva ili više članova.

To je od kada je počela sa radom Narodna kuhinja, odnosno od 2011. godine, najveći broj obroka da se dijeli, a poreske obveznike će da ove godine košta 550.000 eura.

Obroci, posredstvom Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, u Drvarskoj ulici se dijele svakog dana od 12 do 14 časova, ali veoma mali broj građana koji imaju pravo na to, jede u zgradi Narodne kuhinje, odnosno obroke za sebe i za porodicu odnose u posudama.

Kada je ekipa “Vijesti” boravila u Narodnoj kuhinji, vidjela je samo jedno lice da je jede u prostorijama, drugi su u kesama ili cegerima uzimali obroke.

Kako su "Vijestima" kazali zadovoljni su kvalitetom hrane, koja im se servira, ali niko od njih nije želio da im se pominje ime i prezime.

"Sramota me je, stvarno je sramota", kazala je starija sugrađanka.

Od 600 obroka, kako je objasnila pomoćnica sekretara za Rad, mlade i socijalno staranje Ivana Vučinić, 415 podijele u Narodnoj kuhinji, a 185 se dostavlja na kućnu adresu.

“Pravo na besplatni obrok imaju porodice, članovi porodice i lica pod starateljskom zaštitom koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Izuzetno, ovo pravo može ostvariti i lice bez prebivališta i smještaja koje se nađe u stanju socijalne potrebe (beskućnici, prolaznici i sl.)”, navodi Vučinić.

Ona je pojasnila da se licima u stanju socijalne potrebe zbog materijalnih razloga, smatraju građani bez redovnih primanja, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, naknade za njegu i pomoć drugog lica i lične invalidnine shodno odredbama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kao i lica čija penzija ne prelazi visinu minimalne zarade u Crnoj Gori.

"Prednost u ostvarivanju ovog prava imaju samohrana lica, koja zbog trajne promjene zdravstvenog stanja, invalidnosti ili starosti nijesu u mogućnost da pripreme obrok, lica sa fizičkim, intelektualnim i senzornim invaliditetom, kao i sa teškim hroničnim ili malignim oboljenjima", kazala je Vučinić.

Pravo na besplatni obrok podrazumijeva topli obrok i obezbjeđuje se jednom dnevno, a gubi se, kako je istakla, ako korisnik u toku mjeseca to pravo ne koristi sedam dana, a izostanak nije opravdao.

"Postupak za ostvarivanje prava na dnevni obrok, pokreće nadležni organ objavljivanjem oglasa najkasnije do 31. oktobra tekuće godine za narednu godinu. Oglas se objavljuje putem sredstava javnog informisanja i ističe na oglasnoj tabli nadležnog organa i Centra za socijalni rad. Za odlučivanje po prijavama na oglas obrazuje se Komisija sastavljena od predstavnika Sekretarijata za socijalno staranje, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i Udruženja penzionera. Komisija utvrđuje redoslijed kandidata koji ispunjavaju uslove oglasa i sačinjava listu korisnika", kazala je Vučinić.

Na meniju pasulj, meso, salata

Osoblje preduzeća “Kings” u Narodnoj kuhinji, koje je zaduženo za raspodjelu obroka, navodi da korisnici biraju između više jela, kao i da nikada nijesu imali problema. Prostorije, kako se uvjerila ekipa “Vijesti” održavaju se čistim.

Kako se navodi, obrok za korisnike, mora da sadrži čorbastu osnovu od pasulja, graška, boranije, miješanog povrća ili tjestenine sa prilogom, zatim minimum 200 grama mesa, slanine, piletine, kobasice ili mljevenog mesa. Korisnike sljeduje i 120 grama salate i 200 hljeba.

Na ulazu u Narodnu kuhinju istaknuti su spiskovi osoba, koje su ostvarile pravo da jedu na Koniku, kao i onih, kojima se hrana dostavlja na kućnu adresu.

Bonus video: