Preciznija prozvodnja i prodaja pirotehničkih sredstava

"Utvrđuju se starosne granice za prodaju pirotehničkih sredstava i vrijeme za njihovu prodaju, odnosno upotrebu", kaže se u obrazloženju zakona
0 komentar(a)
Petarde, Foto: Vesko Belojević
Petarde, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.05.2014. 09:29h

Crnogorska Vlada pripremila je izmjene Zakona o eksplozivnim materijama kojim se preciznije uređuje njihova proizvodnja, kategorizacija i prodaja pirotehničkih sredstava i korišćenje prilikom izvođenja javnih vatrometa.

Nova ketegorizacija pirotehničkih sredstava, prema vrsti upotrebe i namjene, stepenu opasnosti i jačini buke, urađena je kako bi se obezbijedio visok stepen zaštite ljudi i bezbjednosti.

"Utvrđuju se starosne granice za prodaju pirotehničkih sredstava i vrijeme za njihovu prodaju, odnosno upotrebu", kaže se u obrazloženju zakona, koji će u ponedjeljak razmatrati Zakonodavni odbor.

Predloženim rješenjima se poboljšava nivo bezbjednosti, usklađuju uslovi prodaje sa susjednim državama, smanjuje uticaj nekontrolisanog tržišta i povećavaju ekonomski rezultati, a time, kako se navodi, i prihodi Budžeta.

Precizirano je da proizvodnju eksplozivnih materija može da vrši privredno društvo koje za to registrovano i ima dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novim zakonom se usklađuje zakonodavstvo Crne Gore sa pravilima Evropske unije u oblastima eksplozivnih materija.

Bonus video: