Mali poliglota sa Konika će na ulicu, ako mu ne pomognu

Ako ne obezbijede novac za kiriju, Mustafići će morati da isele, jer vlasnik namjerava da izda kuću bez struje i vode
79 pregleda 11 komentar(a)
Alen Mustafović, Foto: Boris Pejović
Alen Mustafović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2014. 10:58h

Iako su mnogi obećali pomoć malom poligloti sa Konika, Alen Mustafović i njegova porodica mogli bi od 25. juna da ostanu i bez krova nad glavom.

Sedmočlana porodica Mustafović živi besplatno u trošnoj kući, bez struje i vode, u Ulici Aleksandra Puškina, a “Vijesti” saznaju da vlasnik namjerava da je izda u zakup.

Alen i porodica, međutim, nemaju novca, pa će završiti na ulici, ako im neko ne plati kiriju bar do jeseni, ili ne pronađe neki drugi smještaj. Alenovi baba i djed vratili su se prije nekoliko dana za Italiju, a dječak će danas posjetiti Centar za socijalni rad, u želji da on i njegovi najbliži dobiju potrebnu papirologiju koja bi im olakšala život.

Mali poliglota sa Konika - zna pet jezika, a u školu ne ide>>>

Crveni krst i mnoge NVO obećali pomoć malom poligloti sa Konika>>>

“Vijesti” su prošle nedjelje objavile priču o dječaku, koji je od malih nogu prinuđen da se snalazi kako bi preživio.

Ubrzo su se oglasili nadležni iz nekoliko NVO i Crvenog krsta (CKCG), obećavši da će se potruditi da pomognu Mustafovićima.

Predstavnica Instituta socijalne inkluzije Biljana Alković kazala je da će “zahtijevati od relevantnih ministarstava da Alen i njegova braća i sestre konačno dobiju pravo na školovanje, socijalnu pomoć i zdravstvenu zaštitu”.

Behija Ramović iz “Ženske mreže"” saopštila je da će kontaktirati MUP i Ministarstvo prosvjete, “u nadi da će djeca već na jesen krenuti u školu”.

Alen je rođen u italijanskom gradu Mesini, gdje je pohađao četiri razreda osnovne škole, a naučio je da čita i piše i na drugim jezicima.

I njegova maloljetna braća Hasan i Dejan, kao i sestre Melisa i Sabrija od dokumenata imaju samo matične brojeve iz Italije i prinuđeni su da žive i bez zdravstvenog osiguranja.

Bonus video: