Obilježen Dan Odreda za spasavanje Mornarice VCG

Za Dan jedinice uzet je 28.maj u spomen na isti datum 2009, kada je Odred za spasavenje izvršio jedan od najsloženijih svojih zadataka -podizanje i odnošenje potonulog broda „Pueblo“
120 pregleda 1 komentar(a)
Dan Odreda za spasavanje, Foto: Siniša Luković
Dan Odreda za spasavanje, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.05.2014. 13:44h

Svečanim postrojavanjem, intoniranjem himne i smotrom koju je obavio kapetan fregate Jusuf Jonuz i Komande Mornarice Vojske Crne Gore, danas je na plovnoj dizalici LDI-18 u Pristanu na Luštici, obilježen 28-maj – Dan Odreda za spasavanje Mornarice VCG. Svečanosti su prisustvovali predstavnici civilnih vlasti, Lučke kapetanije Kotor, Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore i pomorske privrede, kao i penzionisani pripadnici Odreda za spasavanje.

Jedinica pod komandom kapetana korvete Željka Nikolića jedna je od najaktivnijih u Mornarici VCG i oslonac je kada su u pitanju misije kojim taj vid vojske iskazuje podršku civilnim institucijama. Odred za spasavanje namijenjen je spasavanju u tegljenju oštećenih ili potonulih plovnih objekata, intervencijama u slučaju zagađenja mora i borbe protiv požara na plovnim objektima i obalnom rubu. U posljednje vijeme ova jedinica dobila je i centralnu ulogu kada je u pitanju državna strategija intervencija u slučaju zagađenja mora, pa je tako u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti, Odred za spasavanje preuzeo većinu novonabavljene nove opreme za intervencije u slučaju zagađenja mora naftom, novo ekološko plovilo EKO-1, a samostalno je rekonstruisao jednu bivšu vojnu penišu nafte u plovilo za ekološke intervencije koje je dobilo ime EKO-2.Podsjećajući na bogat istorijat jedinice koja je utemeljena daleke 1966. godine u Puli, kapetan korvete Nikolić je naglasio da Odred za spasavanje danas čine 44 profesionalna pripadnika VCG te širok dijapazon brodova i plovnih sredstva – pučinski remorker PR-41 „Orada“, lučki remorker LR-77, plovna dizalica LDI-18, motorna jahta „Jadranka“, gliser „Polycat“ i motorni čamac ČM-33. Za Dan jedinice uzet je 28.maj u spomen na isti datum 2009. godine, kada je Odred za spasavenje izvršio jedan od najsloženijih svojih zadataka u suverenoj Crnoj Gori – podizanje i odnošenje potonulog broda „Pueblo“ iz akvatorijuma marine Porto Montenegro u Tivtu.

„Sa svim civilnim i državnim institucijama u našoj zoni odgovornosti održavamo odlične kontakte i saradnju. Naša jedinica u proteklih je nekoliko godina izvršila niz više ili manje složenih zadataka od kojih izdvajam učešće na svim međunarodnim vojnim vježbama zemalja Jadransko-jonske inicijative 'Adrion LIVEX' od 2009. do danas, vježbi 'Adriatic 2012' u Albaniji i 'Adrian pool 2012' i 'Adrian pool 2013' u Crnoj Gori, a imali smo i nekoliko praktičnih intervencija poput prošlogodišnje u spriječavanju zagađenja mora prilikom potonuća remorkera 'Tunj' u Risnaskom zalivu, te nedavno kada smo izveli akciju podizanja potonule nekadašnje raketne topovnjače 403 u potkopu Rakite u Boki Kotorskoj,“ istakao je kapetan korvete Nikolić.

On je najavio da će ljudstvo i efektivi Odreda za spasavanje i dalje biti spremni da intervenišu i pomognu civilnim institucijama, a u tom svjetlu je i odluka da se pučinski remorker PR-41 “Orada“ privremeno tokom sezone, iz Bara prebazira u Boku na Pristan gdje će biti u pripravnosti da pruži asistenciju učesnicima ljeti veoma gustog pomorskog soabraćaja u zalivu Boke.

Bonus video: