Pekovića ide u mirovnu operaciju

Peković će na dužnosti štabnog oficira u Komandi operacije "EU NAVFOR - ATALANTA" , gdje će biti angažovan narednu godinu, zamijeniti kapetana fregate Milana Jevtovića
248 pregleda 0 komentar(a)
Željko Peković, Dragan Samardžić, Foto: Mod.gov.me
Željko Peković, Dragan Samardžić, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 27.05.2014. 10:37h

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić primio je kapetana korvete Željka Pekovića koji će biti upućen u mirovnu operaciju "EU NAVFOR - ATALANTA".

Peković će na dužnosti štabnog oficira u Komandi operacije "EU NAVFOR - ATALANTA" , gdje će biti angažovan narednu godinu, zamijeniti kapetana fregate Milana Jevtovića.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Samardžić poželio Pekoviću mnogo uspjeha u mirovnoj operaciji i istakao važnost učešća pripadnika crnogorske Vojske u mirovnim misijama.

"Admiral Samardžić je naglasio da i od kapetana korvete Pekovića očekuje da, kao i svi pripadnici Vojske angažovani u mirovnim misijama do sada, na dostojanstven način predstavlja Crnu Goru i Vojsku Crne Gore. Mirovna operacija 'EU NAVFOR – ATALANTA+ je prva pomorska operacija Evropske Unije, koja se realizuje u okviru Evropske bezbjednosne i odbrambene politike, a sprovodi se duž somalijske obale i 'roga Afrike' i ima za cilj da suzbije pirateriju u vodama Somalije i Adenskom zalivu", saopšteno je iz MO.

U saopštenju je pojašnjeno da je Odlukom Skupštine Crne Gore o učešću pripadnika Vojske u toj mirovnoj operaciji predviđeno da se u tu operaciju upućuju do tri pripadnika Vojske.

"Do sada pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore bili su angažovani u komandi operacije i na brodovima Grčke i Italijanske Ratne Mornarice. U prethodnih godinu dana dužnost štabnog oficira u komandi operacije uspješno je obavljao kapetan fregate Jevtović čiji se povratak očekuje početkom juna", piše u saopštenju.

Bonus video: