GA: Zabrinjava broj pripadnika manjinskih naroda na vodećim funkcijama

"Od 110 čelnih funkcija u Vladi ni na jednoj nema pripadnika romske nacionalnosti, dok je samo jedan pripadnik albanske nacionalnosti"
56 pregleda 5 komentar(a)
Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.05.2014. 08:34h

Istraživanje koje je Građanska alijansa (GA) sprovela, pokazalo je zabrinjavajuće rezultate po pitanju zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda na vodećim funkcijama u izvršnoj vlasti.

"Od 110 čelnih funkcija u Vladi Crne Gore (predsjednik, potpredsjednik, ministri, direktori direktorata, šef kabineta i savjetnici premijera, generalni sekretar i njegovi zamjenik, pomoćnik i savjetnik) ni na jednoj od njih nema pripadnika romske nacionalnosti, dok je samo jedan pripadnik albanske nacionalnosti. Istraživanje je pokazalo i da je od ukupnog broja, trećina žena, a pritom one uglavnom pokrivaju niže funkcije. Građanska alijansa oštro osuđuje ovakvu podzastupljenost i poziva predsjednika i Vladu, da preduzmu hitne i konkretne korake kako bi pripadnici manjinskih naroda bili srazmjerno zastupljeni na vodećim funkcijama u izvršnoj vlasti, što je garantovano Ustavom i zakonskim propisima", navodi se u saopštenju GA.

Dodaje se da, iako Ustav jasno definiše da je zabranjena svaka posredna ili neposredna diskriminacija po bilo kom osnovu i da se pripadnicima manjinskih naroda jemče prava i slobode "na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalnim samoupravama", te se odredbe u realnosti ne sprovode na adekvatan način niti su pripadnici manjinskih naroda srazmjerno zastupljeni.

"Imajući u vidu da, prema zvaničnim podacima sa poslednjeg popisa, u Crnoj Gori živi preko 6.000 pripadnika romske populacije (oko jedan odsto) neshvatlivo je da uopšte nijesu zastupljeni ni na jednoj od vodećih funkcija. Još drastičnije je to da je od preko 31.000 pripadnika albanske populacije u Crnoj Gori,na vodećim funkcijama u izvršnoj vlasti zaposlen svega jedan pripadnik te nacionalnosti. Prema rezultatima popisa stanovništa po polu, u Crnoj Gori živi za oko jedan odsto više žena nego muškaraca pa je i njihova zastupljenost na vodećim funkcijama u Vladi, očigledno nesrazmjerna", navode iz GA.

Dodaje sa da ovakvim odnosom, prema pripadnicima manjinskog naroda ali i prema ženskoj populaciji, Vlada pokazuje nedovoljnu brigu upravo prema onim kategorijama koje bi trebalo da budu prioritetne.

Bonus video: