Ulcinjski Stari grad predstavljen kao hotel Slovenska plaža u Budvi

U spotu za CNN Ulcinj je od ministra Nenezića dobio mjesto za jednu stijenu i nepoznati put. Čudno, jer je Nenezić tih godina bio čest gost na Adi Bojani
112 pregleda 32 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Vente privee
Ulcinj, Foto: Vente privee
Ažurirano: 27.05.2014. 18:01h

Ulcinj ima vjerovatno najljepše plaže, uvale i zaleđe na južnom Jadranu ali je ipak neobično kada vidite da na sajtu turističke agencije u inostranstvu, motiv iz te opštine krasi ime nekog drugog grada.

Čitalac “Vijesti” nedavno nam je poslao sajt francuske TA Vente- privee na kome se vidi da je ulcinjski Stari grad predstavljen kao hotel Slovenska plaža u Budvi. Na sajtu stoji ponuda za 8 dana i 7 noći, uključujući i prevoz od Pariza do Podgorice po cijeni od 549 eura za ovu godinu.

"Ja sam iz Ulcinja i imam sliku u kojoj Stari grad služi kao reklama za hotel u Budvi. To nije prvi put da se dešava našem gradu”, napisao je čitalac u e-mail poruci. Da to, ipak, nije slučajnost i da nije prvi put, potvrdio Vijestima je i turistički poslenik Ismet Karamanaga.

“U robnim kućama na promotivnim materijalima, vidjela se zajednička fotografija budvanskog Starog grada i naše Velike plaže. Ispod je pisalo Budva- Montenegro. Bio sam zgranut ali je to bilo prvi put. Poslije sam se navikao”

“U robnim kućama na promotivnim materijalima, vidjela se zajednička fotografija budvanskog Starog grada i naše Velike plaže. Ispod je pisalo Budva- Montenegro. Bio sam zgranut ali je to bilo prvi put. Poslije sam se navikao”, kazao je Karamanaga koji je tada radio u Kompasu kao vodič i prevodilac. On je ocijenio da je riječ i o svojevrsnoj prevari „jer su sigurno brojni turisti očekivali da se u Budvi sunčaju na sitnom pijesku sa Velike plaže“.

Savjetnik u ulcinjskoj Turističkoj organizaciji Minir Karamanaga, koji je pogledao sajt francuske TA, kazao je da je riječ o klasičnom plagijatu, odnosno krađi.

“U pitanju je privatna agencija i mo smo tu nemoćni. Međutim, riječ je o nedozvoljenoj eksploataciji naših resursa u tuđe svrhe i za tuđe ciljeve”, kazao je on. Naglasio je da bi mnogo opasnije bilo kada bi to radile institucije države.

Minir Karamanaga je kazao da ne može da komentariše spot Ministarstva i NTO od prije nekoliko godina, emitovanom na CNN- u, u kome Ulcinja skoro i da nema.

“Ne sjećam se toga”, kazao je on odgovarajući “Vijestima”.

Njegov prezimenjak, Ismet Karamanaga, sjeća se da je spot koštao nekoliko stotina hiljada eura.

“U spotu smo od tadašnjeg ministra Predraga Nenezića, dobili mjesto za jednu stijenu i nepoznati put. Ništa od Starog grada, plaža, Ade Bojane, Šasa, Valdanosa... Za Ulcinj nije bilo mjesta”, sjeća se Karamanaga.

Čudno, jer je Nenezić tih godina bio vrlo čest gost na Adi Bojani.

Ismet Karamanaga sjeća se kako je Budva promovisala svoju ponudu preko malog fudbala ali na ulcinjskom pijesku.

“Danima su šleperi buvanskih moćnika odnosili pijesak sa Velike plaže u Budvu da bi se tamo, a ne u Ulcinju, odigrao turnir”, sjeća se Karamanaga.

Bonus video: