Preko 8.000 polumaturanata u klupama zbog završnog testa

“Đaci koji nijesu iz nekog razloga polagali ispit, moraju to učiniti u junskom roku", kazao je Jaćimović
53 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Radojica Perović, Foto: Boris Pejović
OŠ Radojica Perović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.05.2014. 14:13h

Polumaturski ispit za preko 8.000 polumaturanata počeo je juče testom iz maternjeg jezika. Svršeni osnovci će danas i sjutra polagati testove iz matematike i izbornog predmeta.

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Željko Jaćimović ranije je kazao “Vijestima” da je prisustvo na ovom ispitu obavezno, ali da ocjene iz predmeta koji se polažu na maloj maturi ne utiču na opšti uspjeh đaka.

“Pravilnikom o načinu polaganja eskternog polumaturskog ispita utvrđeno je da se mala matura mora polagati, ali da je selekcioni kriterijum samo u onim školama gdje se prijavljuje veći broj đaka sa istim uspjehom. U tom slučaju bolje rangiran će biti učenik kojem su bolje ocjene sa eksternog ispita”, objašnjava Jaćimović.

Na popravni ispit, koji će biti organizovan polovinom juna, mogu izaći samo oni polumaturanti koji nijesu izišli u majskom roku.

“Đaci koji nijesu iz nekog razloga polagali ispit, moraju to učiniti u junskom roku, bez obzira na to što ocjene ne utiču na opšti uspjeh. Taj rok će biti organizovan prije konkursa za upis u srednje škole, kako bi đaci mogli imaju i sigurnost položene polumature ukoliko budu konkurisali za upis u one škole gdje ima mnogo učenika sa istim uspjehom”, objasnio je Jaćimović.

Bonus video: