Kosturnica na Kapinom polju

Iskopavanja se rade po sporazumu Berlina i Podgorice, a svi ostaci biće opremljeni u Bar
141 pregleda 16 komentar(a)
Kapino polje groblje njemačkih vojnika, Foto: Ivan Petrušić
Kapino polje groblje njemačkih vojnika, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 24.05.2014. 07:25h

U Nikšiću, na Kapinom Polju, pored aerodroma, počelo je iskopavanje kostiju njemačkih vojnika koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.

Iskopavanje organizuje Narodni savez za brigu i staranje o njemačkim ratnim grobovima i prema riječima zastupnika pomenutog saveza Gorana Radića, iskopavanje koje rade u Crnoj Gori rade po cijeloj Evropi.

"Narodni savez postoji skoro stotinu godina. Ove žrtve koje smo ovdje našli biće sahranjene u Crnoj Gori. Imamo odobrenje od ministarstva, a sve se to radi po ugovoru koje su potpisale vlade Crne Gore i Njemačke. U Crnoj Gori imamo oko dvije hiljade njemačkih žrtava", kazao je Radić "Vijestima".

Odobrenje su, kako "Vijesti", saznaju, pored lokacije u Nikšiću gdje je sahranjeno 112 njemačkih vojnika, dobili i za tri lokacije u Danilovgradu (Frutak, Pješivci i Zagrad), i nekoliko lokacija u Spužu, sa ostacima jednog ili dva vojnika.

Posmrtni ostaci biće prenešeni u Bar gdje će biti privremeno smješteni u prostoru namijenjenom u te svrhe na katoličkom groblju Lovrijenac.

Berlin i Podgorica su 2011. godine potpisali sporazum o sahranjivanju ostataka njemačkih trupa ubijenih u Crnoj Gori tokom Drugog svetskog rata. Lokacija sa više od 400 tijela iskopana je 2007. godine u Podgorici.

"Imao sam tada 17 godina i bio sam očevidac kada su tu dogonili Švabe. Riječ je o vojnicima Pete neprijateljske ofanzive 1943. godine koja je u Pivi, u Dolima ubila ono nevino stanovništvo. Oni su tu sahranjeni, grobovi su bili česti i na svakom je bila piramida. Posle je to groblje ograđeno gvozdenom kapijom sa velikim lukom i na njoj je bio kukaksti krst. Na brežuljku, pri glavici je bio spomenik, visok poput bandere za svijetlo gdje je stajala oznaka SS“, kazao je "Vijestima" Mirko Drašković (90) iz nikšićkog naselja Kočani.

Prema njegovim riječima kada se vratio iz rata partizani su sravnili groblje i na to mjesto podigli radionicu. Kasnije je tu bila stara kasarna, zatim zadruga.

"Kada sam došao sve je to bilo sravnjeno, i kapija, i spomenici, i onaj visoki spomenik. Ko' naša posla, sve može kod nas. To niko normalan ne bi tu radio", kazao je Drašković.

Pored lokacije na Kapinom Polju u Nikšiću postoji još nekoliko mjesta gdje se nalaze kosti njemačkih vojnika ali za njihovo iskopavanje još nije dobijena saglasnost.

Prema kazivanju njemačkih vojnika riječ je o Gornjem Polju, gdje je sahranjeno 15 vojnika, u Suvom Polju - osam, Pragi - šest, Orahu i Lipovoj ravni po jedan.

Generalni konzul SFRJ u Tivtu i predsjednik NVO "29. novembar 1943" Marko Perković i oko 200 aktivista nedavno su ovim povodom organizovali protest u blizini vojnog aerodroma u Golubovcima.

Bonus video: